Nar üreticisi pazar sorunu yaşıyor

Siverek Ziraat Odası Başkanı Cuma Polatoğlu, narın bölge çiftçisi için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirtti ve pazar sorununa çözüm istedi.

Nar üreticisi pazar sorunu yaşıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından finansal destek alan üreticilerin girişimiyle Fırat bölgesinde nar havzası oluşturuldu. Son yıllarda bahçe sayısısındaki artışla bölgedeki nar üretimi yılda 6 bin tona kadar yükseldi. Ürünlerini iç ve dış piyasaya sunmak isteyen çiftçiler ise pazar sorunun çözülmesini istiyor. Piyasaden yeterli talep göremediklerini belirten üreticiler elde kalan ürünlerini nar ekşisi olarak değerlendiriyor.

Siverek Ziraat Odası Başkanı Cuma Polatoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, narın bölge çiftçisi için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirtti..

Nar yetiştiriciliğinin son yıllarda arttığını vurgulayan Polatoğlu, şunları kaydetti:
"Şuanda bin dönüm ekili alanda 50 bin nar ağacı bulunuyor. Yılda 6 bin ton nar elden çiftçilerimiz ise pazar sıkıntısı yaşıyor. Bu yıl nardaki verim çok iyi ancak çiftçilerimiz ürünlerini satmakta problem yaşıyor. Dolayısıyla çiftçilerimiz pazar bulunamadığı için ürünlerini nar ekişi olarak değerlendirmeye çalışıyor. Bu konuda devletten destek bekliyoruz, eğer ilçemize Organize Sanayi Bölgesi kurulursa belki bu sektöre yönelik bir fabrika kurulabilir diye düşünüyorum."

Üretici Ramazan Naryaprağı ise birkaç yıl önce 40 bin metrekarelik alana 2 bin 500 nar diktiğini ancak yetiştirdiği ürünü satamadığını söyledi.

Bu yıl nar veriminin çok iyi olduğunu anımsatan Naryaprağı, "Nar pazarda para etmiyor, kilosunu 1 lira la 750 kuruştan alıcı buluyor. Sattığımız ürün masrafı dahi karşılamıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ürünün bir kısmından nar eşkisi elde ediyoruz ancak bu da çok zahmetli bir iş" diye konuştu.

Bölgenin, narın işleneceği bir tesise ihtiyacı olduğunu dile getiren Naryaprağı, bu konuda yetkililerden ve yatırımcılardan destek beklediklerini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52