Kuru fasulyeye Cihan soğana Tuncay

Yeni bitki çeşitlerine, "Cihan, Tuncay, Burak, Beren, Cemre, Efe, Uğur" gibi isimler verildi.

Kuru fasulyeye Cihan soğana Tuncay

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı araştırma enstitüleri ve araştırma istasyonlarınca son 5 yılda geliştirilerek tescil ettirilen 124 bitki çeşidine, "Cihan, Tuncay, Burak, Beren, Cemre, Efe, Uğur" gibi isimler verildi.

AA muhabirinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından aldığı bilgiye göre, 11 merkez ve 10 bölge araştırma enstitüsü ile 26 araştırma istasyonu tarafından son 5 yılda 96 tarla bitkisi, 15 sebze ve 13 üzüm çeşidi olmak üzere toplam 124 çeşit geliştirilerek tescil ettirildi.

Tarla bitkilerinden ekmeklik buğdayda 10 çeşit geliştirilerek tescil ettirilirken, bu sayı pamukta 9 oldu. Tescil ettirilen çeşit sayısı, arpa, makarnalık buğday ve nohutta 8'er, çeltikte 7, kuru fasulye, adi fiğ ve mısırda 6'şar, tritikalede 4, ayçiçeği, susam, mercimek ve yoncada 3'er, soya, kimyon ve çayır üçgülünde 2'şer olurken, kolza, bakla, macar fiğ, koca fiğ, yemlik pancar ve arı otunda birerle sınırlı kaldı.

Sebzelerden ise biberde 6, beyaz lahanada 3, soğan ve domateste 2'şer, sarımsak ve patlıcanda birer çeşit geliştirilerek tescil ettirildi.

Bu bitki, bakliyat ve sebzelere çeşitli isimler veren araştırmacılar, fasulyeye "Cihan", soğana "Tuncay", susama "Arslanbey", mercimeğe "Ceren" gibi isimler koydu.

Üzüm çeşitlerine de "Özer karası, Tekirdağ sultanı, Güz gülü, Tekirdağ misketi, Bozbey, Altın sultani, Sultan 1, Manisa sultanı, Sultan 7, Saruhanbey, İsmetbey, Pembe 77, Atak 77" isimler verildi.



Geliştirilen ve tescil ettirilen tarla bitkileri şöyle:

Arpa: Martı, Hilal, Olgun, Altıkat, Samyeli, Harman, Akar, Özen

Ekmeklik Buğday: Cemre, Nacibey, Aldane, Selimiye, Kenanbey, Bereket, Kırik, Lütfibey, Ayyıldız, Yunus

Makarnalık Buğday: Artuklu, Eyyubi, Şahinbey, Eminbey, İmren, Zühre, Güney Yıldızı, Gündaş

Tritikale: Alperbey, Ümranhanım, Ayşehanım, Mehmetbey

Çeltik: Gala, Tunca, Bafrayıldızı, Çakmak, Efe, Hamzadere, Paşalı

Mısır: Burak, Şafak, Samada 07, BATEM Efe, ADA 313, ADA 334

Pamuk: ADN P01, NP Ege 2009, NP ÖZBEK 100, Uğur, Beren, Özkan, Özbek 105, İpek 607, ZN 243

Soya: Yemsoy, Yeşilsoy

Ayçiçeği: Çiğdem 1, Palancı 1, 08 TR 003

Kolza: Süzer

Susam: Arslanbey, Hatipoğlu, Boydak

Nohut: Hisar, Aksu, Azkan, Hasanbey, Seçkin, Sezenbey, Zuhal, Çakır

Mercimek: Ceren, Yusufhan, Ankarayeşili

Kuru fasulye: Cihan, Mecidiye, Bulduk, Berrak, Akın, Göksun

Bakla Salkım

Adi Fiğ Albayrak, Ankaramoru08, Ayaz08, Zemheri08, Alper, Soner

Macar Fiği: Budak

Koca Fiğ: Balkan

Yonca: Alsancak, Ömerbey, Nimet

Yemlik Pancar: Nedimbey

Çayır Üçgülü: Dadaş, Tavlaş

Arı Otu: Sağlamtimur

Kimyon: Egebir09, Türkmen09


Tescil ettirilen sebzeler şöyle:

Biber: İnan 3363, Kemaliye 24, Eğin 24, Seyrek, Batem-Alpçelik, Batem-Coşkun

Sarımsak Germiyan

Beyaz Lahana: Kuzey Yıldızı, Kartopu, Dürme

Domates: MS 1453, Ege Pembesi 50

Patlıcan: BATEM Filizi

Soğan: Tuncay, Beşirli 77

haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52