İyi Tarım'a devlet 'iyi destek' ödeyecek

İyi tarım uygulaması kapsamında meyve sebze üretim alanları için dekar başına 25 TL, örtü altı üretim alanları için dekar başına 100 TL ödeme yapılacak.

İyi Tarım'a devlet 'iyi destek' ödeyecek

İyi tarım uygulaması desteğinden yararlanacak çiftçilere meyve sebze üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 25 TL, örtü altı üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 100 TL olacak.

İyi tarım uygulamaları destekleri için çiftçilerin, 3 Şubat 2014 tarihinden itibaren 17 Mart 2014 günü mesai saati bitimine kadar başvuru dilekçesi ile Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı oldukları il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekecek. Çiftçiler başvuru dilekçesi ekinde, 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasında düzenlenen ve 2013 yılında geçerli olan İTU sertifikası ile birlikte iyi tarım uygulamaları sertifika ekini ibraz etmesi gerekecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de Yayımlandı. Tebliğ, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir gıda arzının sağlanmasına yönelik iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilerin birim alan üzerinden desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlandı. Tebliğ, iyi tarım uygulamaları desteklemelerinde görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi, iyi tarım uygulamaları faaliyetinde bulunan çiftçilere destekleme ödemesi ile bu ödemeye ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

DESTEKTEN YARARLANACAKLAR
İyi tarım uygulamaları desteğinden, yönetmelik çerçevesinde bireysel veya grup halinde meyve sebze ürünlerinde veya örtü altında iyi tarım uygulamaları yapanlar yararlanacak. Desteklerden yararlanacaklar arasında yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2013 yılında düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikalarına sahip olanlar, ÇKS'de 2013 üretim sezonunda kayıtlı olanlar, örtü altında iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilerden Örtüaltı Kayıt Sistemi'ne (ÖKS) kayıtlı olan, iyi tarım uygulamaları desteği ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapanlar da yer alacak.

ÖDEMEYE ESAS ARAZİ BÜYÜKLÜĞÜ
Meyve sebze ürünlerinde iyi tarım uygulamaları yapanlara iyi tarım uygulaması desteği ödemesi, yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılan tarım arazilerinin ÇKS'ye işlenmesi sonucu desteğe tabi alan hesaplanarak yapılacak. örtü altında iyi tarım uygulamaları yapanlara iyi tarım uygulaması desteği ödemesi, yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılan ayrıca ÖKS'ye kayıtlı olan alanların ÇKS'ye işlenmesi sonucu desteğe tabi alan hesaplanarak yapılacak. Meyve sebze ürünlerinde veya örtü altında iyi tarım uygulamaları yapanlara yönelik iyi tarım uygulamaları desteği ödemeleri, çiftçilerin ÇKS'de kayıtlı toplam alanlarını geçmemek kaydıyla yapılacak. Örtü altında iyi tarım uygulaması desteği yapılan alanlar, ayrıca meyve sebze üretim alanlarına verilen iyi tarım uygulaması desteğinden faydalanamayacak.

ÖDEME MİKTARI
Destekten yararlanacak çiftçilere; meyve sebze üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 25 TL olacak. Çiftçilere, örtü altı üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 100 TL olacak.

BAŞVURULAR 2014'TE
İyi tarım uygulamaları destekleri için çiftçilerin, 3 Şubat 2014 tarihinden itibaren 17 Mart 2014 günü mesai saati bitimine kadar başvuru dilekçesi ile ÇKS'ye kayıtlı oldukları il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekecek. Çiftçiler başvuru dilekçesi ekinde, 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasında düzenlenen ve 2013 yılında geçerli olan İTU sertifikası ile birlikte iyi tarım uygulamaları sertifika ekini ibraz etmesi gerekecek. 2013 yılında düzenlenmeyen veya önceki yıllarda düzenlenmekle birlikte geçerliliği 2013 yılında da devam eden sertifikalar ile yapılan başvurular kabul edilmeyecek. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52