İran, Türk armudu yerine Çin armuduna yöneldi

Bursa'dan 2 yıl önce 15 bin tona yakın armut ithal eden İran, alternatif olarak Çin armuduna yöneldi.

İran, Türk armudu yerine Çin armuduna yöneldi
Bursa'nın verimli ovalarından olan Gürsu ovasında deveci armudunun hasadı devam ediyor. Gürsulu çiftçiler 60 bin ton armut rekoltesi bekliyor. Armudun üreticiye maliyeti 1.20 lira iken, satış fiyatı ise 1,60 ile 1,80 lira arasında değişiyor.

Deveci armuduna devlet desteği olmamasının üreticiyi etkilediğini dile getiren çiftçi Erkan Baran, "Narinciyeye destek var. Şeftali, armut ve ayvaya herhangi bir teşvik yok. Ton başına 100-150 dolar destek çıkarsa tüccar biraz rahat eder" dedi.

İran ile ihracatın 2 yıldır durduğunu dile getiren Baran, "İran krizi bizi çok etkiledi. Suriye dahil olmak üzere 3-4 sene önce büyük bir miktarda İran'a armut gidiyordu. 10-15 bin ton kadar ihracat olurdu. Son 2 senedir maalesef bir gram mal gönderemiyoruz. Suriye bizden çok fazla meyve çekmezdi, ama İran bizi çok etkiledi. Devletten bu konuda destek istiyoruz. Daha önce bizim burada tonajlar çok eksikti. Ama şu an çok yüksek. 40-50 bin ton kadar santa maria çıkıyor. 10-15 tonu İran'a gidiyordu. Şimdi bunlar Türkiye'de kalıyor ve iç piyasayı çok etkiliyor" ifadelerini kullandı.

ÇİN ARMUDUNA DİKKAT
Baran, Türkiye'den deveci armudu ihracatını durduran İran'ın alternatif olarak Çin'de üretilen armuttan ithal ettiğini dile getirerek, "Çin'de bizim armudumuza benzeyen armutlar İran'ın yeni tercihi. Çin armudunun tadı bizimki kadar güzel olmasa bile İran'ın tercihi bu yönde. Bu yüzden meyvelerini Çin'den getirtiyor" ifadelerini kullandı.

DEVLET DESTEĞİ AZ
Deveci armudunun üretim merkezlerinden olan Ağaköy'ün muhtarı Abbas Erdem, devlet desteğinin az olmasından yakınarak, "İhracatlarımız tamamen durmuş durumdadır. Çiftçilerimizin girdisi pahalıdır ve para kazanmıyorlar. Tüccar, dalından malı toplayıp, buzhanelere koyuyor. Dışarıya ihracat olmadığı için malı değerlendiremiyoruz. Şu anda hem tüccar, hem de çiftçi sıkıntılı durumda. Bundan bir süre önce İran, bazı Avrupa ve Arap ülkelerine binlerce ton armut ihracat ediliyordu. Şu anda ihracatlar tamamen durmuş durumda" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52