Hatay kavunu üreticinin yüzünü güldürdü

Şeker oranı, tadı ve kendine has kokusuyla yoğun olarak Amik Ovası'nda yetiştirilen Hatay kavunu, üreticisini mutlu etti.

Hatay kavunu üreticinin yüzünü güldürdü
Verimli tarım arazileri nedeniyle sebzeden tahıla birbirinden farklı ürün desenlerinin ekiminin yapıldığı Amik Ovası'nda yetiştirilen kavun, çok fazla talep görmesi ve fiyatının düşmemesi nedeniyle üreticisinin yüzünü güldürdü.

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan kavunun önemli üretim merkezlerinden olan Amik Ovası'nda yetiştirilen kavunlar, şeker oranı, tadı ve kendine has kokusuyla dikkati çekiyor.

Dekar başına yaklaşık 4-5 ton hasat yapılabilen, iç piyasanın yanı sıra yurtdışından da büyük talep gören kavun, tarlada 60 kuruş-1 liradan sunularak tezgahlardaki yerini alıyor.

Bu yol bol ürün hasat etmeye başlayan üretici, ürünlerinin çok talep görmesi ve fiyatın düşmemesi nedeniyle oldukça memnun.

AA muhabirinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinden alıdığı bilgiye göre, geçen yıl bölgede 14 bin 580 dekar alanda 31 bin 125 ton ürün alındı.

Sabahın ilk ışıklarıyla toplanmaya başlayan kavunlar, kamyonlarla İstanbul başta olmak üzere büyük kentlere gönderilerek satışa sunuluyor. Yaz aylarında en fazla tercih edilen meyve olarak tercih edilen kavun, üreticisinin yanı sıra toplayıcısının da yüzünü güldürüyor.

Erken saatte tarlaların yolunu tutan genç, yaşlı, kadın, erkek birçok işçi, öğleye kadar çalışarak 25 lira ücret alıyor. Kavun toplama işi, ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyeliler için de ekmek kapısı oluyor.

Evlerine ekmek götürebilmek için tarlaların yolunu tutan Suriyeliler de üreticisinin yüzünün güldüren kavun sayesinde geçimlerini sağlayabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52