Hakkari'nin kaderi nasıl değişecek?

Türkiye'de ceviz ağacı sayısı bakımından ilk sırada bulunan fakat üretimde aynı potansiyeli yakalayamayan Hakkari, hazırlanan projelerle ülkenin ceviz deposu olacak.

Hakkari'nin kaderi nasıl değişecek?

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, 232 bin 650 ceviz ağacı sayısı ile Türkiye'de ilk sırada yer alan Hakkari'nin, aynı doğrultuda ceviz üretim kapasitesini artırmak amacıyla Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA) çalışma başlatıldı.



2 milyon 550 bin lira bütçeli "Hakkari'de Meyve ve Sebzeciliğin Geliştirilmesi" programı kapsamında hazırlanan proje tekliflerini değerlendiren DAKA uzmanları, kentteki ceviz üretiminin istenilen seviyeye ulaşması için il merkezi ve ilçelere bağlı 33 köyde uygulanması planlanan 15 projenin desteklenmesini kararlaştırdı.



DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de en fazla ceviz ağacının Hakkari'de bulunduğunu öğrendiklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediklerini belirterek, bu durumun üretime yansıması için çalışma başlattıklarını söyledi.



Hazırlanan projelerin desteklenmesiyle Hakkari'nin, ülkenin en büyük ceviz üretim merkezlerinden biri haline geleceğine işaret eden Demirci, 33 köyde oluşturulacak ceviz bahçelerinden ürün almaya başladıklarında milyonlarca liralık ihracat yapılabileceğine dikkati çekti.



Demirci, "Hakkari'de Meyve ve Sebzeciliğin Geliştirilmesi" programı kapsamında, 600 dönümü ceviz olmak üzere bin 54 dönümlük alanda meyvecilik uygulamasının yapılacağını bildirerek, mevsim şartlarının uygun hale gelmesiyle projelerin hayata geçirileceğini ifade etti.



Projelere 2 milyon 550 bin lira mali destek sağlayacaklarına değinen Demirci, eş finansmanlarla bölgede 4,5 milyon liralık bir yatırımın gerçekleşeceğini kaydetti.



Demirci, yüzde 60'ı ceviz üretimi için hazırlanan projelerin, kendileri açısından da önemli bir gerçeği ortaya çıkardığına değinerek, şöyle konuştu:



"Hakkari, Türkiye'de ceviz ağacı varlığı açısından ilk sırada yer alıyor ama üretimde aynı performansı göstermiyor. Bu da babadan kalma yöntemlerle üretilen cevize, ticari ve ekonomik değer olarak bakılmadığını gösteriyor. Doğal olarak nasıl yetişiyorsa bunların toplanması ve pazarlanması da öyle sağlanıyor. Dolayısıyla ceviz hem iç verimi düşük hem de pazarlama oranı zayıf bir ürün. Bu alanın yenilenmesi gerekiyor. Üretim konusunda destek vereceğimiz işletmeler, pazarlamada da yeni işletmelerin ortaya çıkmasına aracı olacak. Böylelikle Hakkari'nin sadece ceviz ağacı sayısı açısından değil tür, kalite ve üretim miktarı olarak da ilk sıralarda yer alacağını düşünüyorum."



Demirci, uygulanacak projede iklim ve bakım şartlarına uygun olan yarı bodur ağaçlara ağırlık verdiklerini kaydederek, 6. yıldan itibaren ürün almaya başlayacakları ağaçlardan ilk yıl 3 bin ton, 10. yılda ise 15 bin ton ürün elde edileceğini dile getirdi.



Hakkari'nin ekonomik anlamda gelişmesine büyük katkı sağlayacak ceviz üretim projesinin kent merkezi ile Şemdinli, Yüksekova ve Çukurca ilçelerini kapsayacağına işaret eden Demirci, "Projemiz, Hakkari'nin ekonomik anlamda gelişmesi açısından önemli. Yeni bir alan ve vatandaşların yoksullukla mücadelesine önemli katkı sağlayacak" dedi.

haber7.com



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52