Domates üreticisi fiyattan memnun değil!

Manisa'da toplam 10 bin dekarlık alanda domates yetiştiren çiftçiler, bu yıl fiyatların çok düşük olmasından şikayetçi.

Domates üreticisi fiyattan memnun değil!

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, yaş ve kurutmalık domates fiyatlarının, önceki yıllara oranla çok düşük olduğunu söyledi. Sergilerde kurutulan domatesin birçok Avrupa ülkesine ihraç edildiğini belirterek, "Geçen yıl yaş domates ortalama 30 kuruştan satılıyorken bu yıl 13 kuruştan alıcı buluyor. Maalesef şu an domates üreticilerinin hali içler acısı. Mazot, gübre ve işçi ücretleri gibi girdiler sürekli artıyorken fiyatı bırak zamlanmayı, daha da düştü." dedi.

Halitpaşa ve Alibeyli beldelerinde sergileri dolaşan Oda Başkanı Okur, "Burada sıcağın altında üreticilerimiz, binbir zahmetle üretim yapmaya çalışmalarına rağmen karşılığını bırak almayı, şu anki fiyatla zarar ediyorlar." şeklinde konuştu.

Sekiz yıldır domates üretimi yapan 52 yaşındaki Alahaddin Ala da 40 dekara ektiğini ve zarar ettiğini söyledi. Ala, "Geçen yıl yaş domatesi tüccara 28 kuruştan sattığım halde bugün 13 kuruştan satıyorum. Sergide kuruttuğumuz domatesi de kilosu 6 liradan satıyoruz. Hasat zamanı başladı. Mecburen domatesleri fabrikalara satmak zorundayız, yoksa çürüyüp gidecek ve çöpe atmak zorunda kalacağız. Şu an zararına satıyoruz, en azından zararımızı düşürmek için de olsa satmaya mecburuz. Bazı fabrikalar elimizdeki ürünü alıyor, fiyatı istediği zaman kendine göre belirleyebiliyor." dedi.

Yetkililerden çare isteyen Recep Çelemen ise, "Fabrikalarla sezon başında anlaşıp makul bir fiyatın önceden belirlenmesiyle çiftçinin mağduriyeti giderilebilir. Yoksa her yıl aynı problemleri yaşıyoruz. Arz talep durumuna göre fiyatlar değişiyor ve bu da bizi mağdur ediyor." diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52