banner50

banner52

15 Kasım 2018 Perşembe

Yemek kartı komisyon oranı şaşırttı

Aydın’da yerli tohum seferberliği

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde hayata geçirilen proje kapsamında özelliğini kaybetmemiş yerli tohumlar itinalı bir çalışmayla tespit edilerek çoğaltılıyor.

banner46
23 Ağustos 2013 Cuma 14:01
Aydın’da yerli tohum seferberliği

Aydın'ın Yenipazar ilçesinde başlatılan proje kapsamında özelliğini kaybetmemiş yerli tohumlar itinalı çalışmalar sonucu tespit edilip çoğaltıldıktan sonra ilçe halkına dağıtılıyor.

Yenipazar Belediye Başkanı Mehmet Yüsran Erden, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, tarihi değerlerin yanı sıra yerli tohumu da kültürel varlık olarak görüp sahip çıktıklarını, bu kapsamda Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi ve Karaot Tohum Derneği ile "Yerel tohumların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması" projesini yürütmek için protokol imzaladıklarını söyledi.

Erden: "Kültür varlıklarına sahip çıkarken dedelerimizden, ninelerimizden bizlere miras kalan, tekrar üreyebilen, kısır olmayan, genetiğine müdahale edilmemiş, kromozomları ile oynanmamış yerli tohumlarımızı da unutmamamız gerekiyor" dedi.

Genetiğine müdahale edilmemiş, kromozomları ile oynanmamış yerli tohumları fideye dönüştürdüklerini anlatan Erden, üniversiteden destek alarak titiz bir çalışmayla tespit ettikleri 50-100 yıllık ürünlerin tohumlarını belediye tesislerinde fideye dönüştürdüklerini ve bu sayede ilk etapta üretilen 200 bine yakın fideyi bedelsiz olarak halka dağıttıklarını ifade etti.

Karaot Tohum Derneği Başkanı Feray Karapınar ise, proje kapsamında öncelikle çok eski yıllardan beri üretim yapan yaşlı çiftçilerin tespit edilerek yetiştirdikleri sebze ve meyveler üzerinde çalışma yapıldığını kaydetti.

Protokol çerçevesinde ilçede bir fidelik oluşturduklarını ve üreticilerden, domates, biber, patlıcan, bamya, börülce, kavun, karpuz, kereviz, lahana, pırasa, turp, havuç gibi meyve ve sebzeler topladıklarını aktaran Karapınar, "Bunların üzerinde üniversite tarafından gerçekten yerli ve standart çeşitler olup olmadıkları konusunda araştırma yapılıyor. Ürünlerin tohumları çıkarılarak burada fideye dönüştürülüyor" diye konuştu.    

Karapınar ayrıca, proje kapsamında 5 aylık sürede yerli tohumlarla yaklaşık 200 bin civarında fide üretilip bunların çoğunun yeniden çiftçilere bedelsiz olarak dağıtıldığını da sözlerine ekledi.

banner21

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kırmızı et fiyatlarının artışı hangisi ile ilgilidir?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK OKUNANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    KARİKATÜR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV
    banner20