Bakliyat için tehlike çanları çalıyor!

Sağlıklı beslenmenin en önemli unsuru olan bakliyat ürünlerinde yaşanan kan kaybı hem sektörü, hem de tüketicileri harekete geçirdi.

Bakliyat için tehlike çanları çalıyor!
Gıdavitrini - Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Dinçer Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı M. Tevfik Dinçer, bakliyat üretim ve satışıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Bakliyat üretimindeki düşüş kaygı verici
Dünya bakliyat üretiminde son on yıldaki istatistikleri paylaşan Dinçer, ülkemizde bakliyat üretiminde yaşanan düşüşe dikkat çekti. Yaşanan gelişmelerin kaygı verici olduğuna işaret eden Dinçer, şunları aktardı:
"Dünya ticari üretiminde %17 artış var. İthalat - ihracat üzerinden bakıldığında da, bakliyat ihracat hacminde %20’lik artış var, Ülkemizin ihracat hacminde ise bunu maalesef göremiyoruz. %42 oranında bir azalma bulunuyor. Türkiye bakliyat ihracatının yıllar içerisinde azalmasının en büyük nedeni 90’lı yıllarda 20,3 milyon dekar olarak ekim yapılan bakliyat ürünleri, 2014 yılına gelindiğinde 7,4 milyon dekar alana düşmüştür. 90’lı yıllarda yaklaşık 1,6 milyon - 1,8 milyon ton aralığında bakliyat üretilirken bugün maalesef 1 milyon tonlara kadar düşmüştür."

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2015, 15:15

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52