Anadolu tohumları yok olmayacak!

Zile'de belediye tarafından hayata geçirilen tohum takas merkezinde üretilen sebzelerden elde edilen tohumlar, ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtılacak.

Anadolu tohumları yok olmayacak!


Zile Belediyesi yerel kalkınma modeli oluşturarak örnek projeyle bir ilke imza attı. Bu kapsamda ilçeye bağlı köylerden yerli doğal organik sebze tohumları toplayarak Belediye’ye bağlı park bahçe müdürlüğü bünyesinde oluşturulan seralarda bu tohumlar ekildi.

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel yaptığı açıklamada, "Halkımızın getirdiği yerli, yerel sebze tohumlarını park bahçe müdürlüğümüzdeki seralarımızda yetiştirmeye başladık. Bu sebze tohumlarını halkımıza, okullarımıza öğrencilerimizin yetiştirmeleri için hibe ediyoruz. Bu yetiştirilen ürünlerin tekrar tohumlarını alarak bu ürünlerimizi takas yoluyla çoğaltacağız" dedi.

Tokat'ın Zile ilçesinde belediye tarafından hayata geçirilen tohum takas merkezinde üretilen sebzelerden elde edilen tohumlar, ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtılacak. Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, yaklaşık 1 yıl önce Necati Sepetçioğlu Tohum Takas Merkezini kurduklarını söyledi.
 
Küçükken dedesinin bahçesine biber, patlıcan, domates ektiğini belirten Vidinel, bu sebzelerden aldıkları tohumları ertesi yıl yeniden toprakla buluşturduklarını ve yeni ürünler elde ettiklerini anlattı.
 
Günümüzde çiftçilikte genellikle hibrit tohumların kullanıldığını dile getiren Vidinel, "Bunlardan yetiştirdiğimiz sebzelerden tohum alamıyoruz. Eskiden domatesi, fasulyeyi zevkle yerdik. Tatları çok güzel olurdu. Biz o eski tadı bulamıyoruz. O eski tatları olan sebzeleri insanlarımızla buluşturmak istiyoruz." dedi.
 
Anadolu'nun yerli tohumları yok olmasın
Vidinel, "Buradaki amacımız Anadolu'nun yerli tohumları yok olmasın, gün ışığına çıksın, insanlarımız yetiştirsin. Çiftçilerin tohum konusunda dışa bağımlı olmasını istemiyoruz. Yerli tohumlarımız mutlaka gün yüzüne çıkarılmalı." diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2016, 15:45

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52