Gıda fiyatı toplumları sarsıyor!

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’den gıda çıkışı. Gıdadaki yüksek fiyat ve dalgalanmaların yatırımcıyı olumsuz etkilediğini iddia etti.

Gıda fiyatı toplumları sarsıyor!
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve dalgalanmalar sonucunda olumsuz etkilenen yatırımcı ve tüketicilerin karar alma süreçlerindeki sorunların ülkeler ve dünya düzeyine ekonomiyi derinden etkilediğini belirterek, “Büyümenin baskılanması bu olumsuzluklardan sadece biridir. Biliyoruz ki emtia fiyatlarında ve fiyat varyanslarındaki artışların dünya ekonomisini bir stagflasyon sürecine sokma olasılığı, düşük de olsa mevcuttur” diye konuştu.

TÜSİAD ve TOBB’un birlikte düzenlediği “G-20 Özel Sektör Toplantısı: Emtia Fiyatlarındaki Dalgalanmalar” konulu konferansın açılışında konuşan Ümit Boyner, enerji ve gıda başta olmak üzere artan emtia fiyatlarının tüketici güvenini vurduğunu, tüketicilerin sağlıklı borçlanma ve tüketim kalıplarını genişletme eğilimlerinin, yerini umutsuz şekilde temel ihtiyaçları idare ettirme eğilimine bıraktığının altını çizerek, “Aşırı artan belirsizlik nedeniyle yatırımlar ya ertelenmekte, ya da tamamen iptal edilmektedir” dedi.

Toplumları sarsıyor

Boyner, emtia fiyatlarındaki olumsuzlukların özellikle hane halkları üzerinden toplumları sarstığını, örneğin artan gıda fiyatlarının on milyonlar mertebesinde ifade edilebilecek kitleleri açlık sınırının altına ittiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Uluslararası düzeyde daha nitelikli ve daha güçlü işbirliği, gerekli uluslararası idari kapasitenin tesis edilmesi koşuluyla bugün yaşadığımız sorunları kısa vadede büyük ölçüde ortadan kaldıracak. Ayrıca, piyasa ekonomisinin ilkelerinden taviz verilmemesi ve müdahaleci yaklaşımlardan uzak durulması burada büyük önem taşıyor. Dünya rezervlerini, kaynaklarını devlet eliyle tekelleştirme ve siyasi araç olarak kullanma yönünde tehlikeli yaklaşımlara engel olunması, barış için hayati öncelik taşıyor.”

Sorunun özü reel ekonomide yatıyor

B-20 Emtia ve Hammadde Çalışma Grubu Üyesi Bruno Bensasson, emtiadaki yüksek fiyat ve dalgalanmaların G-20’ye de endişe verdiğini belirtti. Pek çok CEO’ya göre dalgalanmaların asıl sebebinin reel ekonomi de yattığına dikkat çeken Bensasson, “Arz-talepte sorunlar var. İşin özü reel ekonomide aranmalı” dedi.

Yıldız savaşları yeraltına indi

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, ‘Yıldız Savaşları’nın eskiden aya kim gidecek diye yapıldığını hatırlatarak, “Şimdi Yıldız Savaşları madeni kim yapacak oyununa döndü. Çin’in artan enerji ve metal ihtiyacını karşılamak için Afrika başta olmak üzere birçok az gelişmiş ülkede uzun süreli maden bağlantıları yaptığını hepimiz biliyoruz. Birçok ülke de benzer yarış içinde” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52