İstanbul’da beş bin restorana girdi

Asi Künefe Genel Müdürü Mustafa Görgen, donuk künefeyi sektöre ilk kez kendilerinin tanıttıklarını söyledi.

İstanbul’da beş bin restorana girdi
Söyleşi / Tuğba Kızıltuğ

Gıdavitrini - Hatay’da künefelik peynir üretimi ile başlayan öykülerine 2005 yılında donuk künefeyi üretmekle devam eden Asi Künefeleri’nin Genel Müdürü Mustafa Görgen, donuk künefeyi sektöre ilk kez kendilerinin tanıttıklarını anlatıyor. Asi Künefe markası şu anda İstanbul içinde beş bine yakın restoranda bulunabiliyor. Hatay’ın künefesini İstanbul’da Asi Künefe ile temsil eden Genel Müdür Mustafa Görgen sorularımızı yanıtladı.


*Firmanız nerede ve nasıl kuruldu?
*Babamızın mesleği künefelik peynir imalatıdır. 1970’lerden bu yana babam Hatay’da peynir imal eder. Orada hala künefelik peynir çeşitleriyle ilgilenen biraderler var. Son olarak 2005 yılında gıda mühendisi olan ağabeyimle birlikte bu işe giriştik, hamd olsun, 7 yıl oldu. O zamandan beri tüm Türkiye ve dünyenin bazı ülkelerine -45 derecede dondurulmuş künefelerin hem üretimini yapıyoruz, he de dağıtımını yapıyoruz. Zaten künefenin sektör oluşu 15 sene önceye dayanır. Daha önceleri insanlar peynir, kadayıf alıırdı, evde kendileri yapardı. Babam peynirci olduğu için biz evde haftada üç kere künefe yapardık. Ben evin en küçüğü olduğum halde ağabeylerimle beraber künefe yapardık.


Donuk künefe sektöre ilk bizimle girdi. Daha önce böyle bir sevkiyat yoktu. İlk olarak 2005 yılında bunu üretip lokantalara dağıtmaya başladık. Şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin noktada bizim ürünümüz tüketilmektedir. Yurtdışında da Irak, Amerika, Almanya, Romanya, Belçika gibi ülkelere satıyoruz. Oradaki Türk restoranlarıyla başladık ve yavaş yavaş bir ilerleme var. Arap ülkelerinin hepsinden talep var. Avrupa ve Amerika’ya aylık 5 bin adet kadar gidiyor.
Şu anda Türkiye’nin her tarafına kargoyla gidiyor. 9 ilde bayiliğimiz var: Ankara, Eskişehir, Sivas, Antalya, İzmir, Kocaeli gibi noktalarda depomuz ve dağıtım ağımız var. Buralara bayilerimiz çevre illere de ulaşıyor. Bu arada isteyenlere kargo ile de yolluyoruz. İstanbul içinde beş bine yakın restorana ürün sağlıyoruz.


RAKİPLERİNDEN FARKI PEYNİRİ
*Rakiplerinizden farkınızı ve hedeflerinizi anlatır mısınız?
*Dondurulmuş künefe imal eden birçok firma var. Ama Asi Künefe bunların içinde lider bir firma. Asi Künefe’nin rakipleri yüzde 99 merdivenaltı imalatçıları. Rakiplerimize en büyük fark attığımız nokta peynirimizdir. ISO, HACCP üretim belgelerimiz mevcut. Büyük bir üretim tesisi kurma hedefimiz var.

*Sizden künefe tatlısı hakkında bilgi alabilir miyiz?
*Künefe, Osmanlı’ya Şam tarafından girmiştir. Hatta vezir tatlısı olarak da geçiyor. Diğer tatlılara göre künefe hafiftir. Peynirden dolayı insanı yakmaz. Tuzsuz peynirin kontrolü çok zordur, tuz olmadığı için bakteriler çok hızlı ürer. En uygun ph değerinde sünme özelliğini ve o yumuşaklığını koruyor. Biz künefeyi belli bir ph değerinde imal edip şok dondurma yapıyoruz Bir gün şokta kalıyor. Sabah paketlenip dolaba giriyor. Künefenin dondurulduktan sonra -18 don zincirinin bozulmaması gerekiyor. Dondurulmuş ürün tekrar dondurulmaz prensibi vardır. Çünkü bozulduğu an ekşime ve acıma çok hızlı oluyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52