Banvit ihracatını arttırıyor

Son yıllarda ülkemizde kişi başına düşen yıllık kanatlı eti tüketimi arttı.

Banvit ihracatını arttırıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tavuk eti üretiminin nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2.5, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 10.9 arttığını söyleyen Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, Banvit’in de her yıl ihracatını artırarak sektörün artan potansiyeline eşlik ettiğini dile getirdi. TÜİK’in verilerine göre, kesilen tavuk sayısının ise nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3.3 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 11.4 artış gösterdiğini kaydeden Görener, “Son yıllarda ülkemizde kişi başına düşen yıllık kanatlı eti tüketimi arttı.

Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın da her geçen yıl yükselmesi ile birlikte kanatlı sektöründe de hareketli bir döneme girildi” dedi. Sektörün geçen yıl toplam kanatlı etinde bir önceki yıla göre yüzde 14’lük üretim artışı yakaladığını aktaran Görener, ihracatta ulaşılan artışın ise tonaj bazında yine bir önceki yıla oranla yüzde 64 olduğunu kaydetti.

Sektörün tüm kesimleri açısından kısa vadede olmasa da, orta ve uzun vadede kârlılığın artıracağını söyleyen Görener, sektörün yeni yatırımcılar için cazip durumda olduğunu dile getirdi. Kanatlı sektörünün, artan iç tüketim ve ihracat nedeniyle özellikle kümes yatırımı anlamında fırsatlar sunduğunu aktaran Görener, özellikle ihracatın geçmiş yıllara nazaran daha da umut verici sinyaller verdiğini dile getirdi. Banvit’in her yıl ihracat rakamlarını artırdıklarını belirten Görener, geçen yılki cirolarının yüzde 8’inin ihracata ait olduğunu kaydetti.
Geçen yıl Türkiye’de kanatlı eti tüketimi 20.7 kilograma ulaştı.

Gerek Banvit gerekse sektör olarak sadece ihracatta değil, iç tüketimde de önemli talep artışları yaşandığını ifade eden Görener, şöyle konuştu: “Örneğin ülkemizde, 1990 yılında 3.8 kilogram olan kişi başına kanatlı eti tüketimi, geçen yıl 20.7 kilograma ulaştı. Dolayısıyla tüm göstergeler sektörün gelecekte daha iyi konuma ulaşacağını müjdeliyor. Bu anlamda biz sanayiciler dışında küçük yatırımcıların da yavaş yavaş sektörümüze yöneleceğini ya da mevcut sözleşmeli kümes sahiplerinin kapasitelerini artıracaklarını düşünüyorum.” Üretim yaptıkları bölgeye yakın olan Balıkesir, Çanakkale, Bursa ve İzmir illerinin sınırlarında yeni kümes yatırımlarına ihtiyaç olduğunu aktaran Görener, sektörün sağlıklı gelişebilmesi için bu alanda da yatırımların devamlılığının gerekliliğine değindi.  Son dönemde sektördeki büyümeyi ve bu ihtiyacı gören Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yapılacak kümes ve diğer yatırımlara T.C. Ziraat Bankası’ndan yüzde 50 faiz indirimli yatırım ve işletme kredisi açmaya başladığını duyuran Görener, “Bu uygulama kısmen yararlı oldu, ancak bu destek son uygulamada yüzde 25’e indi ve şu an istediğimiz oranda uygulanmıyor. Devlet destek ve teşvikinin daha da artırılmasıyla birlikte yeni yatırımcıların sektöre girişinin artacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Kobiden

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52