G20 gıda krizini masaya yatırıyor

Dünyanın en büyük 20 ülkesinin yer aldığı G20, gıdada yeni bir krizi engellemek için toplanacak.

G20 gıda krizini masaya yatırıyor

Dünyanın en büyük 20 ülkesinin yer aldığı G20 grubu, ABD’de son 50 yılın en ciddi kuraklığının yaşanmasının ardından patlak veren gıda fiyatlarındaki yükselişe ortak bir yanıt vermek için harekete geçecek.          

Kapalı kapılar ardından yapılan tartışmalarda, son zamanların en yüksek seviyelerine yükselen hububat fiyatları için acil bir toplantının düzenlenmesinin istendiği belirtildi.

ABD hükümeti Cuma günü ülkenin çiftçilerinin Belçika ve Lüksemburg’un tamamından daha fazla tarım alanını terk ettiğini açıklayarak gıda krizine yönelik endişeleri ateşledi.

ABD Tarım Bakanlığı, hasat için tahminlerini aşağı çekerken, gelecek yıl hububat fiyatlarında rekor yüksekliklerin yaşanacağını ifade etti.

Financial Times gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre, G20 yetkilileri 27 Ağustos haftasında konuyu ele almak için bir video konferans düzenlemeyi planlıyor.

HEDEF PANİĞİN ÖNÜNE GEÇMEK
Konferansta Eylül sonu ya da Ekim başı gibi bir toplantının talep edileceği belirtildi.

Toplantının Acil Çözüm Forumu toplantılarının ilki olacak. Yeni oluşturan bu acil durum forumu, G20 içinde sorunların uluslararası sıkıntı yaratmadan evvel çözülmesine hedefliyor. 

G20 yetkilileri, yapılacak olan bu toplantın bir panik işareti olmadığının özellikle altını çiziyor. Yetkiler tam tersine toplantının, 2007-2008 gıda krizinde görülen ve bir çok ülkede yiyecek için ayaklanmaların yaşanmasına neden olan ihracat yasağı ya da stoklama gibi politikaların önüne geçmeyi hedeflediğine işaret etti.

FİYATLARIN YÜKSELMESİNDEN ENDİŞELİLER
Tarım politikacıları mısır, soya fasulyesi ve buğday fiyatlarının Haziran’dan bu yana yüzde 30 ve 50 arasında yükselmesinden endişe ediyor.

Dünya Gıda Programı’nın önemli yetkililerinden Arif Hüseyin, “Bu son beş yılda yaşanan en üçüncü fiyat şoku” dedi.
Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52