Aytaç liderliği hedefliyor

Firmalarının ana faaliyet alanı olan et ve et ürünleri sektöründe pazarda liderliği hedeflediğini anlatan Aytaç Gıda Genel Müdürü Ahmet Tekten, bu amaca yönelik olarak yakın zamanda yeni bir fabrika kuracaklarını ve mevcut tesislerine kapasiteyi artıracak makineler ekleyeceklerini açıkladı.

Aytaç liderliği hedefliyor
Aytaç Gıda Genel Müdürü Ahmet Tekten, gıda üretimi ve satışı yapan firmalarının et ve et ürünleri sektöründe pazar lideri olmak istediğini belirterek, yatırım ve stratejilerini  bu amaç doğrultusunda şekillendirdiklerinin altını çizdi.  Firmalarının ağırlıklı olarak et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri imal ettiğini aktaran Tekten, "Bunun yanında meyve suyu, ketçap mayonez, dondurulmuş patates, sıvı yağ, bisküvi gibi ürünlerin de imalat ve satışını yapıyoruz. Ancak et ve et ürünleri alanında pazarın lideri olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Firmalarının bu hedefe ulaşmak için orta vadede yeni bir fabrika kurmak istediğini açıklayan Tekten, "Aynı zamanda mevcut tesisimizdeki makine parkını da genişleterek, kapasiteyi artıracağız. Bu sayede talep fazlasını rahatça karşılayabileceğiz. Hali hazırda Belçika fabrikamıza de ilave makine eklemeye devam ediyoruz. Yurtdışında aktif olmaya çalışırken, yurtiçinde de pazarda lider olmak bizim için çok önemli" diye konuştu.

Firmalarının ana segmentleri olan et ve et ürünlerinde yıllık 15 bin tonluk üretimle çalıştığını kaydeden Ahmet Tekten, geçen yılı yüzde 20 oranında büyüme ile kapattıklarını aktardı. Bu segmentte piyasasının ana oyuncuları arasında yer alan firmaların yüzde 12'lik Pazar payı ile sektörün ikinci büyük firması olduğunu dile getiren Tekten, "Yapacağımız yatırımların hayata geçmesinin ardından yakın gelecekte liderliği hedefliyoruz" dedi. Firmalarının bu yıla ilişkin hedeflerini de anlatan Tekten, "Bu yıl kullanmakta olduğumuz kapasiteyi artıracak çalışmalara imza atacağız. Böylece iç piyasadaki pazar payını artıracağımız gibi hem dikey hem de yatay büyümeyi birlikte sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Belçika'daki fabrikayı ihracatın üssü yapacağız

Firmalarının yurtdışı operasyonları hakkında da bilgi veren Tekten, 1998 yılından beri süregelen Avrupa Birliğine et ve et ürünleri, süt ve süt ürünlerindeki ihracat yasağından dolayı Türkiye'den direkt olarak AB ülkelerine ürün ihracat yapamadıklarına dikkat çekti.

Türkiye'den çoğunlukla Türk cumhuriyetleri, Irak, İran, Avustralya gibi ülkelere imalatlarını gönderdiklerini kaydeden Tekten, "AB ülkelerine ve diğer ülkelere ise Belçika fabrikamız üstünden satış yapıyoruz" açıklamasını yaptı. Buradaki fabrikaları aracacılığıyla ihracat rakamlarını artıracaklarına dikkat çeken Tekten, şöyle devam etti: "Stratejik bir noktada bulunmasından dolayı fabrika üzerine kurguladığımız ihracat hedeflerini daha iyi gerçekleştireceğimizi sanıyorum. Burayı tam bir ihracat üssü haline getirip, Aytaç marka ürünleri buradan diğer ülkelere göndermeyi planlıyoruz. Bunu yapmamızdaki en önemli neden hammaddenin ve lojistik giderlerinin bu fabrikadan ihracat yapıldığında daha düşük olması. Bu da dünya pazarlarında hareket yeteneğini ve alanınızı daha da genişletecek."

Hammadde temininde sıkıntı yaşıyoruz

Hammadde temininde yaşanan zorluklar ve hammadde fiyatlarındaki artışların sektörün ana gündem maddesini oluşturduğuna işaret eden Ahmet Tekten, son üç yılda hayvan popülasyonunda yaşanan daralmanın bu sonucu doğurduğunu aktardı. Tekten, "Gelinen noktada maalesef hayvan sayımız oldukça yetersiz kalıyor. Türkiye'de 1 milyon ton et tüketilmekte iken, ancak  850 bin kg et üretilebiliyor. Üretim tüketimi karşılayamayacak noktaya geldi" görüşünü kaydetti.

Ayrıca besi için yem materyalleri maliyetlerinin rakip ülkelere göre çok daha fazla olduğuna vurgu yapan Tekten, bu yüzden kırmız et fiyatlarının sürekli yükseldiğini dile getirdi. Yaşanan sıkıntılar kaşısında Tarım Bakanlığı'nın yerinde müdahaleler yaparak, sektörü rahatlattığını savunan Tekten, "Bakanlık, 2010 yılında et ihtiyacını karşılamak ve artan et fiyatlarını regüle etmek için kasaplık ve besi hayvanı ithalatına izin verdikten sonra karkas et ithalatına da izin vererek sektörün rahatlamasını sağladı. Fakat istikrarın sağlanması ve Avrupa Birliği standartlarına ulaşmak için kısa vadeli çözümler değil, uzun vadeli ve kalıcı çözümler üretmemiz gerekiyor" dedi.

Kobiden

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52