Unutkanlığın sebebi bu olabilir!

Vejetaryanlar ve diyet yapanların kendilerine çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden uzmandan unutkanlık uyarısı. Bu vitamin eksikliği unutkanlığa sebep oluyor.

Unutkanlığın sebebi bu olabilir!

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzman. Dr. Taner Kaya, vücuttaki B12 eksikliğinin unutkanlığa sebep olduğunu söyledi. Vejetaryanlar ve diyet yapanların kendilerine çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Dr. Kaya, zayıflamak için bilinçsizce diyet yapanların halusinasyonlar ve nöropskyatrik bozukluklara yol açabilecek sağlık sorunları ile karşılaşabileceğini kaydetti. Sürekli olarak diyet yapanların, vejeteryanların, mide asidini azaltan ilaçları sürekli kullanan hastaların, diyabet hastalarının (kullandıkları ilaca bağlı) ve yaşlıların B12 vitamini eksikliğinde riskli bireyler grubunda bulunduğunu hatırlatan Dahiliye Uzmanı. Dr. Taner Kaya, "B12 vitamini olarak bilinen vitaminler, özellikle hayvansal dokularda bulunur. Sebzelerde yer almaz. Beyinde, kollarımıza ve bacaklarımıza uzanan sinir hücrelerinin üzerinde onları koruyan, işlevselliğini artıran, koruyucu kılıfın yapılmasında görev alır. Ayrıca kan yapımında ve DNA sentezinde de kullanılır. B12 vitamini kansızlık hastalığını önlemek için gereklidir. Alyuvar üretiminde folik asitin (B9) düzenlenmesine yardım eder ve demir kullanımına yardımcı olur." dedi.

'İNSAN BEDENİ, 5 YILLIK B12 VİTAMİNİ DEPOLAYABİLİYOR'
İnsan bedeninin 5 yıllık B12 vitamini depolayabileceğinin altını çizen Dr. Kaya, B12 vitaminin sinir tahribatını önlediğini belirterek, "Hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder. Unutkanlığı azaltır. Yetersizliği genellikle eksik alımından değil, midedeki hücrelerinin özel bir taşıyıcı protein sentezleyememesindendir. Bu protein yemekle alınan B12 vitaminine bağlanarak bağırsaktan emilmesini sağlar. Vitamin eksikliği, halsizlik, yorgunluk, karın ağısı, bulantı, ishal ve kabızlıkla başlar. Dil ve ağızda acılık hissi ve yutma sırasında ağrı görülebilir. Bilişsel fonksiyonlarda bozulma demans, halusinasyonlar ve nöropskyatrik bozukluklar görülebilir." bilgisini verdi.

Vücudun B12 vitamininden eksik kalmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Taner Kaya, "Vücudun eksik kalmaması için Kırmızı et, böbrek, süt yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinler tüketilmeli. Bunun dışında farkı sorunların oluştuğunu hissederseniz muhakkak bir hekime görünmeniz gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52