Porselen demlik lezzeti artırıyor

Bitkisel çayların lezzetli ve sağlıklı olması için porselen demlik ya da fincanda hazırlanması, demleme sonrası ise 15 dakika bekletilmesi gerektiği belirtildi.

Porselen demlik lezzeti artırıyor
Her mevsim bolca tüketilen bitkisel çayların, lezzetli ve sağlıklı olması için porselen demlik ya da fincanda hazırlanması gerektiğini ifade eden uzmanlar, demleme sonrası ise 15 dakika bekletilmesi gerektiği belirtiyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münevver Sökmen, bitkilerin direkt çay olarak tüketilmesi sırasında yan etkiler görülebileceğini söyledi.

Bitkiler birçok maddeyi bünyesinde barındırdığı için gerekli tesiri içeren maddenin yanında diğer maddelerin de vücuda alındığını belirten Sökmen, bu durumun da yan etkilere neden olabileceğini kaydetti. İlaç sanayisindeki amacın etken maddenin ortaya çıkarılarak kullanılması olduğunu anlatan Sökmen, tedavi amacı ile kullanılan maddelerin doz ayarının ve bitki seçiminin çok önemli olduğunu belirtti.

Sökmen, bitki çaylarının hazırlanacağı demlik ya da fincan seçiminin de önemli olduğunu vurgulayarak, bitki çayı hazırlarken kaliteli porselen demlik ya da fincanın kullanılması gerektiğini söyledi.

Özellikle uçucu bileşenlere sahip bitki çaylarının hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılmasının önerildiğini ifade eden Sökmen, porselen demliğe önce çayın yapılacağı bitkinin koyulmasını daha sonra da üzerine su eklenmesi gerektiğini anlattı.

Prof. Dr. Sökmen, şifa amacıyla kullanılacak bitkilerin şifalı kimyasallarını ayırıp suya karışması için 15 dakika bekletilmesi gerektiğini ifade etti.

Kök ve dallar için kaynatarak demlemenin uygun olduğunu, suyun birkaç kez kaynatılmasının ise içindeki mineralleri değiştirdiği için çayın kalitesini olumsuz etkileyeceğini belirten Prof. Dr. Sökmen, bitki ve parçalarının kullanıma uygun hale getirilmesinin uzmanlık konusu olduğunu vurguladı.

Bitkilerin insan bünyesine göre farklı etkiler gösterdiğini söyleyen Sökmen, bitki çaylarının bir hastalığın tedavisine yönelik olarak ya da hastalıktan korunmak amacıyla kullanılabileceğini ancak herhangi bir rahatsızlığın uzman kişilerce tedavi şeklinin belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Sökmen, bitki çaylarının fazla içilmesinin zararlı olduğuna da işaret ederek, "Bitki çaylarının tıbbı ilaç gibi düşünülmemesi, günde 3 fincandan fazla içilmemesi gerekir. Bitki çayları iki saat içinde tüketilmelidir, yoksa bakteri üretebilir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 12:12

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52