Obez çocukların kalbi tehlikede!

Obez çocukların kalplerinin ilkokul çağlarından itibaren tehlike altında olduğu açıklandı.

Obez çocukların kalbi tehlikede!

Kalp hastalıkları, normal koşullarda, orta yaşlardan sonra kendisini gösteren bir rahatsızlık olarak biliniyor.

Ne var ki Hollanda'da yapılan araştırma, yaşları 2 ile 12 arasında değişen çocukların da bu sorunu yaşayabileceklerini belirledi.

307 çocuk arasında yapılan araştırmada izlenen grup üyelerinin üçte ikisinde yüksek kalp basıncı belirledi.

Obezite, dünya genelinde tırmanan bir sorun olarak beliriyor ve giderek daha çok sayıda insana daha genç yaşta obezite tanısı konuluyor.

Vücut Kütle Endeksi 20,5'in üzerinde olan iki buçuk yaşındaki çocuklar obez olarak kabul ediliyor.

Bu oran 18 yaşına gelindiğinde 35'e çıkarsa, o zaman aşırı obez tanımlaması yapılıyor.

VU Üniversitesi Tıp Araştırmaları Merkezi'ndeki araştırmacılar, Hollanda Çocuk Hastalıklarını İzleme Birimi'nin 2005-2007 yılları arasında topladığı verileri inceledi.

Araştırmacılar, aşırı obez kabul kabul edilen çocuklardaki kalp hastalıklarını inceledi.

Çalışma sonucunda hazırlanan raporda "12 yaşın altındaki grubun, yüzde 62 gibi çarpıcı seviyedeki bir kısmının hali hazırda kalp ve damar sorunları geliştirdikleri belirlendi" denildi.

İncelenen grubun yarısından fazlasının kan basınçlarının normalden yüksek seyrettiği; iyi kolesterol düzeyinin düşük ve kan şekeri seviyesinin yüksek olduğu belirlendi. Kan şekeri sonuçları şeker hastalığının Tip 2 olarak bilinen ağırlığına işaret ediyor.

Araştırmacılar, bu durumun genç yaşta kalp ve damar sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

İngiltere'deki Kalp Vakfı'nın bu alandaki kıdemli hemşirelerinden Dorieann Maddock "Küçük bir çalışma olmakla birlikte sonuçlar kötü bir his bırakıyor" dedi.

“Büyük endişe kaynağı" diyen hemşire Maddock, "Pek çok obez çocuk şimdiden kalp hastalığı riski taşıyan kişiler olarak belirlendi, burada sorunun diğer parçaları, yüksek kan basıncı, yüksek glikoz oranı ve kolesterol seviyelerinde gösteriyor kendini" şeklinde konuştu.

"Sorun, çocukların aşırı kilo almasının önüne geçilmesiyle engellenebilir"
"Ne var ki bu sorun, çocukların aşırı kilo almasının önüne geçilmesiyle engellenebilir.." diyen Dorieann Maddock, "sağlıklı beslenmesinin ve fiziki olarak hareketli olmanın erken yaşlardan itibaren ne kadar önemli olduğu ne kadar vurgulansa azdır: Bu, gelecek kuşakların sağlığının korunması açısından büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.
Bbc Türkçe

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52