Bu bayramda şekere dikkat!

Şeker tüketiminin fazla olduğu bayramda kendilerine hakim olamayan diyabetlileri de büyük riskler bekliyor.

Bu bayramda şekere dikkat!

Bayrama sayılı günler kaldı. Şeker tüketiminin fazla olduğu bayramda kendilerine hakim olamayan diyabetlileri de büyük riskler bekliyor. Bu risklerden biri de Diyabetik Retinopati…  10 yıldan fazla Tip 1 diyabet hastası olan ve insülin kullanan genç hastaların bayram şekeri ve tatlıların cazibesine yenilmemeleri gerekiyor. Zira bu gruba giren hastaların kan şekerinizin düzensiz seyretmesi, kan şekerinde ani düşüş ve yükselişler, retinanın bozulmasına ve Diyabetik Retinopati hastalığının oluşmasına ve ilerlemesine neden olabilir. Bu da kalıcı görme kayıplarına dek varan pek çok soruna yol açabilir.

Diyabet, insülin salınımı veya insülün etkisinin yetersizliği sonucu kan şekerinin artmasıyla kendini gösterir ve buna bağlı gelişen Diyabetik Retinopati, şeker hastalığına bağlı körlüğün en önemli nedenidir. Uzun süreli kan şekeri yüksekliği özellikle böbrek, kol ve bacaklardaki duyusal sinirleri ve gözü etkiliyor. Bu nedenle periyodik kontroller büyük önem taşıyor ve asla ihmal edilmemesi gerekiyor.

Diyabet hastalarında kan şekeri kontrolünün göz sağlığı açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dünyagöz Ataköy’den Dr. Muzaffer Öztürk şeker hastalığının kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi görme kayıplarına ve ağrılı göz tansiyonu yükselmelerine neden olabileceğini söyledi. Öztürk, özellikle yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi şeker ve tatlı tüketimine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52