Bayramda ağır gıdalardan kaçının

Uzmanlar oruç tutulan dönemin ardından 2 öğünden 3 öğüne çıkılmasıyla sağlık problemlerinin yaşanabileceğini söylüyor...

Bayramda ağır gıdalardan kaçının

Uzmanlar, Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sebebiyle 2 öğün yemeye alışan vücudun bayramla birlikte geçilen 3 öğünlük normal yemek düzeninde farklı tepki gösterebileceğini söyledi. Özel Medical Park Hastanesi Diyet Uzmanı Nilgün İstek, Ramazan ayında beslenme alışkanlığının 2 öğüne düşmesinin bazı değişikliklere sebep olduğunu belirterek, "Ramazan'dan sonra tekrar 3 öğüne çıkması bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu işin hafif olarak yapılması gerekir. Kişilerin öğünlerine hafiften geçmesi gerekir. Kahvaltıdan itibaren kendilerini uzun süre tok hissettirecek yiyeceklere yer vermesi gerekir. Bu dönemde sıvı kaybı olabilir. Ramazan ayının yaz dönemine gelmesi dolayısıyla de bu sıkıntı ortaya çıkabilir. Bu sebeple Ramazan Bayramı'nın ilk günü sıvı tüketimine dikkat edilmelidir" dedi.

"MİSAFİRLİĞE GİDERKEN TOK KARNINA GİDİN"
Hastalığı olan ve olmayan kişilerde önerilerin değiştiğini belirten İstek, "Öneriler genel sağlıklı beslenme kapsamında değerlendirilmelidir. Bayramda ikram edilen her şeyin yenmesi yanlıştır. Gerektiği yerde bu ikramları geri çevirme hakkımız var. İkram edildiği zaman tabağın bitirilmemesi de söz konusu olabilir. Kimi tatlılar tadımlık tüketilmelidir. Bu sebeple bayramda tatlı yarken kısıtlama getirmeliyiz. Herhangi sağlık problemi olmayan kişiler için bu yeterli olabilir. Kalp, tansiyon gibi hastalığı olan kişiler bu duruma biraz daha itina ile yaklaşmalıdır. Kişinin kendi kontrolünü sağlaması açısından misafirliğe giderken tok karnına çıkması gerekir. Aç karnına gitmemesi son derece önem taşıyor. Aç karnına gittiğimiz zaman ikram edilen şeyi geri çevirmemiz son derece düşük" ifadelerini kullandı.

"BAYRAMDA UZUN SÜRE TOK TUTACAK YİYECEKLER YİYİN"
Bayramın ilk gününde yiyeceklerimize dikkat etmemiz gerektiğini belirten İstek, "Kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır. Bizi uzun süre tok tutacak yiyeceklere yer verilmelidir. Proteinli ve liftli yiyecekler ilk sırayı alıyor. Kahvaltı peynir, ceviz, zeytin, badem, domates salatalık, tam tahıl ve buğdaylı ekmekten olaşabilir. Öğlen ve akşam yemeklerine dikkat etmeliyiz. Salata ile başlangıç yapıp, çorba, sebze yemekleri, etli yemekler tercih edilebilir. Yanına yoğurt, cacık, ayran alınabilir. Mümkün olduğunca rafine ürünler kullanılmamalıdır. Pirinç pilavı yerine, bulgur pilavı tercih edilebilir. Ara ürünler mutlaka alınmalıdır. Her övünden önce su içmek gerekir. Mümkün olduğunca yemek ve çok çiğnemek gerekir. Bunlar tokluk açısından önerdiğimiz şeylerdir" diye konuştu.

Günlük yiyeceklerimizin porsiyon ölçüsüne dikkat etmemiz gerektiğini belirten İstek, "Bir seferde yediğimiz miktar fazla olmamalıdır. Günde 4 porsiyon meyve yiyeceksek, bunu bir seferde yememeliyiz. Gün içerisine yaymak gerekir. Yediğimiz şeylerin porsiyon ölçüsüne dikkat etmeliyiz. Az porsiyonlarla sık olarak beslenmeye dikkat edelim. Sıvı tüketimini ihmal etmeyelim" şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52