Ünlü şeften 'yaz sofrası' tavsiyesi

Yazlık malzemelerle hem lezzetli hem de serinletici yemekler yapmak mümkün. Arda Türkmen'den mideyi yormayan ve aynı zamanda mutluluk veren yaz sofrası tavsiyesi...

Ünlü şeften 'yaz sofrası' tavsiyesi

Sıcak yaz günlerinde ağır yemeklerden kaçınmakta fayda var. Yazlık malzemelerle hem lezzetli hem de serinletici yemekler yapmak mümkün. Basit, mideyi yormayan ve aynı zamanda mutluluk veren yemeklerle kurun sofranızı. Ünlü şef Arda Türkmen Sabah Cumartesi ekinde yaz yemeklerine vurgu yapıyor...
Yaz yemekleri denince aklıma birkaç şey geliyor. İlginçtir ama ilki Cem Yılmaz ile Mazhar Alanson'un oynadıkları Herşey Çok Güzel Olacak adlı film. Sıcak bir Bodrum sabahı, kahramanlarımızın satmaya çalıştıkları ilacı alacak abi, altında pijama, üzerinde atlet ile geç kahvaltı minvalinde üç parmakla tuttuğu ekmekle, menemeni sıyırıyordu. Ne zaman havalar fazlaca ısınsa aklıma hemen o sahne ve arkasından da menemen geliyor. Hani derseniz ki, "Menemen kışın yenmez mi?" yenir elbette ama ne bileyim sanki yazın daha bir lezzetli oluyor tadı benim damağımda... Bahardan yaza dönüşler biraz sıkıntılı, havalar kararsız, gündüzgece sıcaklık farkları şaşırtıcı oluyor. Bünye de bundan etkileniyor, çok ağır yemekler istemiyor fakat iyi beslenmeden de olmuyor... İyi beslenmek derken illaki kallavi sofralar kurup kuzuyu devirmekten bahsetmiyorum, güzel bir menemen bile benim için iyi yemektir.

YAZ SOFRAMDA NELER VAR?
Düşünelim, yazın neler yiyoruz? Daha çok meyve, daha çok sebze ve yeşillik, ızgara tarzı yağsız yemekler. Vallahi ben de aynen böyle beslenmeye çalışıyorum. Daha çok yaz yemekleri sokuyorum mutfağıma, evimde ve lokantamda. Daha basit, kolay, mideyi az yoran, sıcaklarla baş etmeye daha meyilli yemekler... İnsana mutluluk veren, tatil ferahlığı hissettiren yemekler. Benim yaz sofram, aslında her zaman çok sıradan, bulunabilen ürünlerden oluşuyor. Örneğin simit, domates, beyaz peynir, bahçe biberi, taze kekik ve zeytinyağı ile tadlandırılmış bir tabak, sadece kahvaltıda değil öğle yemeği niyetine bile güzel bir alternatif. Bir başka güzel yaz yemeği de kuşkusuz kavun, karpuz ikilemesi ile yaptığım, güzel tuzlu bir beyaz peynirle tamamladığım ferahlatıcı tabağım. Karpuz, evet belki çok besleyici değil ama çok serinletici, yaz sıcaklarında güzel bir arkadaştır sofrada olması gereken. Enginar benim en sevdiklerimden, hem hafif hem besleyici, hem lezzetli. Zeytinyağlısı da pek bir güzel olur, damakları şenlendirir. Hepsi bir yana benim yaz soframdaki yaz yemeklerinin kralı yazımın başında da dediğim gibi menemendir. Simitli kahvaltılıklar, karpuzlu meyve tabakları, enginarlı zeytinyağlılar, ızgara etler ve yanında taptaze yeşil salatalar, havaların bunaltıcı sıcaklığına iyi gelir. Siz de Twitter'dan #yazyemekleri hashtag'i ile sevdiğiniz, hafif olacağını düşündüğünüz yaz yemeklerini benimle paylaşın. Yok "Ben Facebookçuyum," derseniz www.facebook.com/ardaninmutfagi adresinden tariflerinizi bekliyorum. O zamana kadar buyrun, benim size önerdiğim iki, kolay ama sıra dışı lezzete sahip yaz yemeklerine... Şimdiden afiyet olsun...

LEVREK MARİNE
MALZEMELER
1 kg levrek fileto
2 adet lime
2 adet limon
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı soya sosu
1 çay kaşığı toz şeker
4 dal taze soğan
1 tutam taze kişniş
1 adet Meksika biberi
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı tuz


YAPILIŞI
Lime ve limonların suyunu sıkın. Birer adet lime ve limonun kabuklarını rendeleyin. Zeytinyağını, soya sosunu, karabiber, tuz ve şekeri çırparak limon suyuna ekleyin. Taze soğanları ve kişnişi ince doğrayarak hazırladığınız sosa ekleyin. Meksika biberinin etli kısmını ince ince doğrayıp onu da sosa katın. Balığı istediğiniz şekilde doğrayın, üzerine sostan dökerek en az yarım saat bekletin. Servis için balıkları tabağa dizip sosu üzerine gezdirin. Tam bir yaz yemeğidir, ağzınıza attığınız her lokmada damağınızda bırakacağı serin ve kışkırtıcı tada hayran kalacaksınız.


ÇİNGENE SALATASI
MALZEMELER
2 adet Çanakkale domates
1 adet çarliston biber
2 adet yeşil bahçe biberi
1 küçük kuru soğan
1 tutam maydanoz
1 tutam taze nane
1 küçük kalıp lor peyniri
Zeytinyağı
1/2 limon suyu
1'er tutam tuz ve karabiber


YAPILIŞI
Domatesleri irice, çarliston biber ve bahçe biberini ise verev şeklinde doğrayın. Piyazlık doğradığınız kuru soğanı biraz tuzla ovduktan sonra akar suyun altında durulayıp, elinizle sıkarak fazla suyunu alın. Nane ve maydanozu elinizle kopararak doğrayın. Tüm malzelemeleri iyice harmanladıktan sonra üzerine biraz zeytinyağı, tuz ve karabiber gezdirip ikinci bir kez harmanlayın. Taze lor peynirini elinizle salatanın içine küçük küçük kırın ve son bir kez harmanlayarak servis edin. İsterseniz bu tarife semizotu da ekleyebilirsiniz, salataya çok yakışacak, lezzete artı değer katacaktır.
Arda Türkmen - Sabah Cumartesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52