Türk kahvesini bekleyen 'hazır' tehlike!

Özel tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği olan Türk kahvesini 'hazır bir tehlike' bekliyor.

Türk kahvesini bekleyen 'hazır' tehlike!

Ülke genelinde yaygın olarak tüketilen ve tüketicilerini kendisine hayran bırakan Türk kahvesinin geleneği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Osmanlıdan günümüze kadar taşınan bu geleneğe hazır kahveler sekte vurmaya başladı. Asırlardır süregelen Türk kahvesi lezzeti, aromalarla hazır kahvelere uyarlanmaya çalışılırken, Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, hazır Türk kahvelerinin Osmanlı lezzetini tattıran Türk kahveleriyle bir tutulamayacağını söyledi. 

Hazır kahvelerde katkı maddesi bulunduğunu belirten Başkan İsabeşe, Türk kahvesinin ise doğal yöntemlerle hazırlandığına ve sağlığa faydalarının bulunduğuna dikkat çekti.  "Yeni yeni tüketilmeye başlayan yabancı kahveler, asla Türk kahvesinin yerini tutamaz" diyen İsabeşe, "Türk kahvesi bizim için önemlidir. Osmanlı zamanından bu yana tüketilmektedir. Türk kahvesi sağlıklı ve şifalıdır. Rahatlıkla günde bir iki fincan tüketilebilir. Diğer yabancı kahvelere göre bizim kahvemiz daha koyu ve daha katıdır. Türk kahvesini içerken vermiş olduğu o tat, diğer kahvelerde bulunmamaktadır" şeklinde konuştu.  

Yeni yeni tüketilmeye başlayan yabancı kahvelerin Türk kahvesinin yerini tutamayacağını, onların farklı maddeler konularak yapıldığını, Türk kahvesinin ise katıksız olduğunu kaydeden İsabeşe, "Türk kahvesinin faydaları çok fazladır. Eskiden Türk kahvesini şifa niyetine içerlermiş. Yabancı kahvelerin içine aroma ve değişik maddeler koyduklarından dolayı Türk kahvesi gibi katışıksız olamaz. Türk kahvesi yerli ve yabancı turistler tarafından tadına bakıldıktan sonra her zaman ayırt edilecek bir kahvedir. İçenler tadına bir kez baktıktan sonra, diğer kahveleri beğenmiyorlar. Elle hazırlandığı için ve tadının farklı olmasından dolayı özellikle Türk kahvesi tercih ediliyor. En sağlıklı kahve Türk kahvesidir" ifadelerini kullandı. 

Hazır Türk kahvesinin geçmişle olan bağları zayıflattığını vurgulayan İsabeşe, "Hazır kahvelerin çıkması hem Türk kahvesine olan ilgiyi hem de eskiye olan bağlarımızı zayıflatıyor. Bizim Türk kahvesi satıcılarımız da bu durumdan olumsuz etkileniyor" diye konuştu. 

1972 yılından beri Türk kahvesi satarak geçimini sağlayan Mehmet Özkebapçı, Türk kahvesine olan ilgiden memnun olduklarını ancak hazır kahvelerin Türk kahvesi lezzetine gölge düşürdüğünü dile getirdi. Özkebapçı, "Türk kahvesinin tüketimi iyi. Çünkü Türk kahvesi hazır kahvelerden daha iyi. Hazır kahvelerin içinde katkı maddeleri var. Bu yüzden Türk kahvesini tercih ediyoruz. Türk kahvesini alan sabit müşterilerimiz vardır. Hazır kahveden daha fazla Türk kahvesini satmaktayız. Türk kahvesinin tadını yakalamaya çalışıyorlar fakat tadını yakalayamıyorlar" dedi.  

Yeni neslin hazır kahveyi daha çok tercih ettiğini söyleyen Özkebapçı, şöyle devam etti: 
"Kolay ve pratik olduğu için tercihlerini hazır kahveden yana kullanıyorlar. Ancak eski insanlar Türk kahvesini tercih ediyor. Türk kahvesinin sağlığa hiçbir zararı yoktur aksine faydaları bulunmaktadır. Hazır kahvelerin içinde ise sağlık açısından olumsuz maddeler bulunabiliyor. Araştırma yapıldığı zaman sağlığa zararlı anlaşılacaktır."
Türkiye

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52