Teşhir politikası ne kadar devam edecek?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanılğı'nın gıdada taklit ve tağşiş yapan firmaları kamuoyuna açıklaması ne kadar zaman devam edecek?

Teşhir politikası ne kadar devam edecek?

Tarım Bakanlığı’nın et ürünlerinde analiz sonuçlarının yarattığı tartışmada merak edilen sorulara Radikal yanıt veriyor:
1- İfşa edilen şirketler niye bir seferde açıklanmıyor da, zamana yayılıyor?
Tarım Bakanlığı yetkilileri, illerden gelen denetim sonuçlarına göre açıklamaların yapıldığını belirtiyor. İllerden gelen denetim sonuçları çıktıktan sonra firmaların itirazı için bir süre beklendiğini ifade eden yetkililer, “öngörülmüş bir takvim olmadığını; sonuçlar geldikçe ve netleştikçe açıklama yaptıklarını” ifade ediyor.
2- Şirket isimleri niye kamuoyuna açıklanıyor?
Yapılan yasal değişiklikle Tarım Bakanlığı’na, ‘analiz sonuçları olumsuz çıkan firmaların isimlerinin açıklanması yetkisi’ verildi. Bu yetkinin ardından da Bakanlık yaptığı yetki kullanımını netleştirdi. Bu süreçten sonra, firma isimleri açıklanmaya başlandı.
3- İsim açıklanması uygulamasına devam edilecek mi?
Bundan sonra da analiz sonuçları geldikçe, firma isimlerinin açıklanmasına devam edilmesi öngörülüyor.
4- Et ürünlerinde sorunlu firmaların açıklanmasıyla birlikte, Pınar ve Bakanlık arasıdaki tartışmanın kaynağı nedir?
Bakanlık, Pınar’ın yüzde 100 dana eti olarak satılan sosisinde tavuk veya hindi etine rastladığını duyurdu. Pınar ise, Bakanlığın İzmir-Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’nde yaptığı analiz sonucuyla ürününde herhangi bir sıkıntı olmadığını duyurdu. Ancak Bakanlık firmanın analizin resmi olmadığını belirterek, kendi yaptığı analizin geçerli olduğunu belirtiyor. Sektör de, aynı üretim bantında tavuk ve hindinin de üretiminin yapıldığını belirterek; sterilizasyona ne kadar önem verilirse verilsin çok küçük miktarlarda bulaşma olabileceğini belirtiyor.
5- Et ürünlerinde tartışma konusu olan bulaşıklığın engellenmesi mümkün müdür?
Bakanlık, bu tür bulaşıklığın engellenmesi için üretim bantlarının ayrılmasını talep ediyor. Ancak sektör, üretim bantlarının sıfırdan yatırım anlamına geleceği ve yüksek maliyet doğuracağını belirterek, buna karşı çıkıyor.
6- Bakanlığın yaptığı analizlerde, ürünlerdeki karışımın oranı net olarak belirleniyor mu?
Bununla ilgili olarak iki taraftan da farklı açıklamalar geliyor. Sektöre göre Bakanlık testlerde PCR analizini kullanıyor. Bu analizde de, herhangi bir şekilde oran çıkmıyor. Çok küçük miktarda da olsa, başka türlere ait et kullanımı bu analizde ortaya çıkıyor. Bakanlık buna karşı çıkıyor. Elisa testi gibi ürünlerdeki karışım oranlarını yüzde olarak gösteren testleri uyguladıklarını kaydeden yetkililer “Bizim analiz sonuçlarında bulaşıklık oranını geride bırakan oranlarda karışım çıktı. Bu nedenle de açıklama yapma gereği oluştu” bilgisini veriyor.
7- Karışım ürünlerle ilgili olarak bakanlığın politikası ne?
Bakanlık et ürünlerinde karışımı tamamen yasaklamayı öngörüyor. Sektör ise sağlıklı olduğu müddetçe karışımın serbest kalması gerektiği görüşünde. Karışımın yasaklanması durumunda fiyatların artacağı ve damak tadına uymayan ürünlerin ortaya çıkabileceğini ileri sürüyor.
8- Yurtdışında et ürünlerinde karışım mevzuatı nasıl?
Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, yurtdışında 570 tür et ürünü satışta bulunuyor. Bu konuda birliğin politikasının sağlıklı olan karışımlara izin vermek olduğu kaydediliyor.
9- Sektör, Bakanlık’tan ne bekliyor?
Son analiz sonuçlarıyla beraber gündeme gelen et sektörü, Bakanlık’tan sağlığa zararlı üretim yapılan firmaları açıklamasını, ancak sağlığa zararlı olmayan ve bulaşıklık nedeniyle karışım söz konusu olan ürünlerde daha dikkatli olunmasını talep ediyor.
10- Bakanlık denetimlerini nasıl bir kadro ile yürütüyor?
2011 Eylül verilerine göre, 4535 kontrol görevlisi bulunuyor. 58 bin 130 gıda sicil belgesi olan kayıtlı işletme faaliyet gösteriyor.
Hacer Boyacıoğlu - Radikal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52