Ekonominin nabzını nasıl tutacak?

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) kongresinde görevi devralarak başkanlık koltuğuna oturan Nail Olpak, gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.

Ekonominin nabzını nasıl tutacak?

Karadeniz Ereğli'de gerçekleşen 77. Genel İdare Kurulu sonrası gazetecilerle bir araya gelen MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Türkiye'de ilk defa kendi üyeleri arasında ekonominin nabzını ölçecek bir çalışma başlattıklarını açıkladı. Nail Olpak, "Türkiye bir derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç duyarsa gereğini yapacağını düşünüyorum. İhtiyaç mıdır, bilmiyorum. Türkiye bunu yapabilecek konumdadır. Mesela dünya genelinde satın alma yöneticileri endeksi olarak bilinen PMI vardır. Aylık verilerle çalıştığı için ekonomik soğuma ve ısınmaları yansıtan bir analiz. Biz MÜSİAD olarak PMI endeksi üzerinde çalışmayı planlıyoruz. Bunu Türkiye'de ilk olarak biz yapacağız. Dünyanın birçok ülkesinde bu uygulanıyor. Bünyemizdeki 5 bin 600 üye ve 16 bin şirket içinde PMI'yı hayata geçireceğiz." dedi.

Türkiye'nin kredi görünümünü aşağı yönlü revize eden kredi derecelendirme şirketi Standard&Poor's için ise Olpak şu değerlendirmeyi yaptı: "Piyasadaki gücünüz markanız ve itibarınızdır. Bu ikisini kaybettiğinizde cironuzun anlamı olmaz. Derecelendirme kuruluşlarında da bu geçerli. S&P, poor standart (fakir standart) halini almış durumda. Biz MÜSİAD olarak S&P'den geçmiş verileri baz alarak ileriye dönük yorum yapmasını beklerdik. Krizde sadece krizi ele alarak yorum yaptılar. Burada bir kere itibarlarını kaybettiler. Türkiye'ye cari açık dışında söyleyecek sözleri kalmadı. Burada kendi güvenlerini kaybediyorlar."

Ekonominin ilk 6 ayı göz önüne alındığında büyüme tahminleri sorulan Olpak, "Yılbaşında Türkiye'nin bu sene yüzde 4-5 kadar büyüyeceği tahmininde bulunduk. Şu anki duruma göre yüzde 4 bandı Türkiye için muhtemel büyüme rakamı. Yüzde 5'lik bir büyüme harika olur. İhracat 8,6 büyüdü. İthalat da düştü. İşsizlik tek haneli. Bunlardan hareketle küçülmeden değil büyüme hızının yavaşlamasından bahsedebiliriz." dedi. Yılın ikinci yarısı için ekonomik öngörülerini ise Olpak, "Kendi dinamiklerimiz açısından ikinci altı ay da problemli görünmüyor. Yunanistan değil ama önümüzdeki dönemde İspanya ve İtalya noktasında sıkıntı artarsa Türkiye'yi de etkileyebilir." diye konuştu. Kıdem tazminatını çalışanın hakkı olarak gördüklerini belirten Olpak, bu konuda fon oluşturma çalışmalarına destek çıktı. Olpak, "Tasarrufu artıracak mekanizmalar şart. Bu sebeple olumlu karşılıyoruz." dedi.
Harun İlhan Ereğli - Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52