Beslenme kültürümüz nereye gidiyor?

Beslenme kültürü, bir toplumun hayat tarzıdır. Giderek globalleşen dünyada artık her toplumun beslenme tarzı diğerlerinden etkileniyor. Türk mutfağı da bu değişim rüzgarının etkisinde ve adeta kurtuluş mücadelesi veriyor…

Beslenme kültürümüz nereye gidiyor?
Gıdavitrini - Beslenme, insan ürünü olması bakımından bir kültür meselesidir. İnsanların besinler hakkında bir takım değerleri ve alışkanlıkları vardır. Türk insanının da dünyanın en zengin mutfaklarından birini yaratan beslenme ile ilgili bir geleneği vardır. Türk mutfağının zenginliği dünyanın geniş bir alanında etkili olan Türk kültürüne bağlıdır. Beslenme, bir toplumun en önemli kültürel kodlarını içinde barındıran hususlardan biridir.
Türk hayatı ile Türk kültünün ana yiyecek maddelerinin başında süt ve et gelmektedir. Türk mutfağı, bir taraftan bozkır kültürünün esintilerini, diğer taraftan Akdeniz coğrafyasının elverişli çeşitliliğini sofralarında bulundurmanın ayrıcalığına sahip olmuştur. Buna göre, faydalı olan unsurları alıp, yine faydalı olan bazı eski alışkanlıkları yitirmeden sentezleyerek yeni ürünler ortaya çıkarmak, Türk mutfağının diğer mutfaklardan ayrı bir yere ve haklı bir üne sahip olmasının en temel sebebi olduğu çok rahatlıkla söylenebilir.(*)
“FÜZYON MUTFAK” DOĞDU
Ancak son zamanlarda sahip olduğumuz beslenme kültürümüzde ciddi değişimler yaşanmakta. Gerek bilgilenme, gerek asimilasyon beslenme kültürümüzü neredeyse tamamen değiştirmek üzere. Beslenme kültürümüz, son yıllarda yabancı mutfaklardan etkilenerek yabancılaşmaya başlamıştır. Medyanın ve internetin giderek gelişmesiyle aşçılarımız yabancı mutfakları daha yakından tanıma olanağı bulmuşlardır.
Öte yandan dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yabancı aşçıların yiyecek-içecek endüstrisinde çalışmaya başlamasıyla, “Füzyon Mutfak ” olarak tanımlanan yeni bir mutfak tanımı ortaya çıkmıştır. Daha açık bir deyişle, Türk mutfağında yer alan yemekler ile yabancı mutfakların yemekleri aynı tencere ve tavada karışarak yeni bir hal almıştır. Bu durum, beslenme kültürümüzün gerçek kimliğinden uzaklaşarak, yeni bir şekle bürünmesine yol açmaktadır.
FAST FOOD BESLENME KÜLTÜRÜMÜZÜ UNUTTURUYOR
Beslenme kültürümüzün gidişatını kötü yöne çeviren bir diğer nokta da ‘Fast Food’… Son zamanlarda fast food türü yiyeceklere eğilim gösteren insanlar, beslenme kültüründen tamamen uzaklaşmış durumda. Ki bu uzaklaşma, sağlık problemlerine yakınlaşmanın habercisi.
Çocuk ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmedikleri görülmekte olup, son yıllarda yaşam şartlarına bağlı olarak fast food ve hazır gıda tüketimine fazlaca yönelme olmuştur. Bu konuda ailelere büyük görev düşmektedir. Bunun yanı sıra, insanlarımızın eskiye göre daha bilinçlendiği görülüyor. Görsel ve yazılı basın yoluyla, bu konu hakkında uzman kişilerin halkımızı doğru ve olumlu yönde bilinçlendirme çabalarını da gözardı etmemek gerekir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52