Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ürün analizleri sonucu üretim standartlarına uymayan firmaların kamuoyuna açıklanmasıyla başlayan tartışma nihayet sona erecek gibi.
Son olarak ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan gidavitrini.com.tr’ye konuşmuş ve Bakanlık’tan katkı oranlarını açıklamasını istemişti. Gündemin bir numaralı tartışma konusu haline gelen ve gidavitrini.com.tr’nin yakın takibiyle okuyucularına duyurduğu et ürünlerindeki karma üretim şekli sona eriyor. Hazırlanan tebliğle bu ürünler yüzde 100 dana, yüzde 100 tavuk veya yüzde 100 hindi etinden üretilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı et ürünlerinde hileyi önleyecek radikal bir adım atıyor.
Sucuk, salam ve sosiste karma et dönemi kapanıyor. Tebliğ değişikliği ile bu ürünler sadece kırmızı et veya beyaz etten üretilebilecek. Türk Gıda Kodeksi'nde yapılacak değişikliğin ardından sucuk, salam ve sosis gibi ürünler yüzde 100 dana, yüzde 100 tavuk veya yüzde 100 hindi etinden üretilecek.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Bakanlık tarafından yapılan tebliğ değişikliği ile 'Bu sucuk yüzde 60 dana eti, yüzde 40 tavuk etinden üretilmiştir' ibareli ürünler piyasada satılamayacak. Geçen hafta yapılan bir toplantı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere sektör temsilcileri ve üniversite temsilcilerinden oluşan alt komisyon konuyla ilgili çalışma başlattı. Edinilen bilgilere göre yeni uygulamanın yürürlüğe geçmesi yıl sonunu bulacak.
Bunun için piyasadaki ürünlerin tükenmesi ve raf ömürlerini tamamlamasına yönelik bir tarih düzenlemesi yapılabileceği belirtiliyor. Alt komisyonun çalışmasını tamamlamasının ardından konu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TSE, Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı üst komisyona havale edilecek. Üst komisyonda tartışmaya açılmasının ardından taraflar değerlendirmede bulunarak düzenlemeye son şeklini verecekler. Üst Komisyon tarafından hazırlanan taslak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onayının ardından yürürlüğe girecek.
Et ürünlerinde hileyi önleyecek önemli bir adım atıldığına dikkat çeken bakanlığa yakın kaynaklar, konuya ilişkin çalışma başlatılmasına yönelik kararın kısa süre önce alındığını bildirdi.
Yüzde 100 dana ve tavuk etinden üretim yapma şartı ihlal edilirse cezai yaptırımlar devreye girecek. Tebliğ ihlali gerçekleştiren işletmelere idari para cezası kesilmesinin yanı sıra balda ve et ürünlerinde kısa süre önce uygulanan deşifre yöntemine başvurulacak.
Gıdavitrini
Basın
Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker
Sucuk ve sosiste karma üretime son verildi!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı et ürünlerinde hileyi önleyecek radikal bir adım atıyor. Bakanlık, sucuk, salam ve sosiste karma et dönemini bitiriyor.

YORUM EKLE
1
Akyurt 42’nci mağazasıyla Konya’da
2
Nexum imzalı Bonubon açıldı
3
Avrupa ve Türkiye'nin elma deposu olmaya aday
4
Kaşar peynirindeki korkunç tehlike
5
Yabancı halkasını kırmayı hedefliyor
6
Maden suyu kuruttu çay soldurdu!
7
Kokulu pirinç üretimine ilk adım atıldı
8
Annelerin hediyesi ‘Seyyarfile’de!
9
Anne karnında bile zehirliyor!
10
Tarım işçisinin ücreti yüzde 12 arttı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ

İMSAK
06:49

GÜNEŞ
08:21

ÖĞLE
13:10

İKİNDİ
15:29

AKŞAM
17:49

YATSI
19:16
SIRADAKİ HABER