Maden suyu kuruttu çay soldurdu!

Bir öğrencinin menekşe üzerinde çay ve maden suyuyla yaptığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı...

Maden suyu kuruttu çay soldurdu!
Kütahya'da yaşayan ilköğretim öğrencisi, içeceklerin bitkiler üzerindeki etkilerini araştırarak, maden suyunun çiçeği kuruttuğu, kola, kahve ve çayın ise soldurduğu sonucuna ulaştı. Milli Egemenlik İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi Lokman Can Aktaş yaptığı açıklamada, ''Susuz Hayat Düşünülemez'' projesini hazırlayarak, günlük hayatta sıkça tüketilen su, çay, kahve, kola ve maden suyunun bitkiler üzerindeki etkilerini araştırdığını söyledi.
Ayrı saksılarda 5 menekşe bitkisi alarak aynı koşullarda muhafaza ettiğini ve iki günde bir su, çay, kahve, kola ve maden suyu verdiğini belirten Aktaş, şöyle devam etti:
“İçecekleri vermeden önce bütün bitkilerin yaprak sayılarını belirleyerek saksıları numaralandırdım. Bu içeceklerin etkilerini gözlemleyebilmek için 34 gün süreyle çiçeklere eşit miktarlarda içeceklerden verdim. Aynı koşullarda yetişen bitkilerin yetişmesini her gün gözlemledim. Birer hafta aralıklarla yaprakları sayıp tabloya kaydettim. Yaprak sayılarındaki artış içeceğin bitkiye katkısını, yaprak sayısındaki azalma ise bitkiye verdiği zararı ortaya koydu.”

“Suyun ne kadar önemli olduğunu gördüm”
Aktaş, sonuçta ilginç bulgulara ulaştığını dile getirerek, maden suyu verdiği bitkinin kuruduğunu tespit ettiğini anlattı.
Çay, kola ve kahve verdiği çiçeklerde belirli bir gelişme olsa bile yapraklarının solgun ve lekeli olduğunu bildiren Aktaş, ''Su verdiğim menekşe ise diğerlerinden daha çok gelişerek sağlıklı bir çiçek görünümüne ulaştı. Bu da en iyi gelişimin suyla beslenen çiçeklerde gerçekleştiğini net bir şekilde ortaya çıkardı. Suyun ne kadar önemli olduğunu gördüm'' dedi.
Proje danışmanı ve okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Hatice Yılmaz ise Aktaş'ın oluşturduğu projelerle ulusal yarışmalara hazırlandığını belirterek, öğrencisinin zeki ve algısı yüksek bir kişiliğe sahip olduğunu kaydetti.

En çok maden suyu şaşırttı
Öğrencisinin sıkça tüketilen içeceklerin etkilerini insanlar üzerinde incelemek istediğini ancak bunun zorlu bir süreç olduğu kanaatine vararak deneyini menekşe bitkisinde gerçekleştirdiği bilgisini veren Yılmaz, şöyle konuştu:
“Deney sonuçları beni de şaşırttı. Bize ilginç gelen, maden suyu ile beslediğimiz menekşe çiçeğinin kuruması oldu. Zengin minerallerle dolu olarak bildiğimiz maden suyu, menekşemizi tamamen kuruttu. Bu durumun ya maden suyunun çok asitli olmasından ya da menekşe bitkisinin yapısından kaynaklandığını düşünüyoruz. Bunun hakkında da bir araştırma yapılması gerekiyor.''
Trthaber.com

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52