Ramazan’da bakliyat artacak mı?

Pakder Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü M. Tevfik Dinçer, bakliyat ürünlerinde büyük bir artış beklemediklerini, ancak Ramazan kumanyalarının fiyatları belirleyeceğini söyledi.

Ramazan’da bakliyat artacak mı?
Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (Pakder) Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü M. Tevfik Dinçer, Bakliyat fiyatlarının genelde sakin olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Özellikle Ramazan ayına endeksli bir fiyat artışının gündeme gelebileceğini ifade eden Dinçer, geçmiş dönemde rekolte düşüklüğü yaşanan pirinç için sınırlı bir artışın olabileceğini, ancak kırmızı mercimek ve bulgurun sabit kalacağını beklediklerini söyledi.

Pirinçte bir artış olması durumunda bunun bulgura da yansıyacağını tahmin ettiklerini ifade eden Dinçer, “Fiyat artışı taleple orantılı bir durum. Nohutta bir azalma söz konusu. Ancak ithalatla bu dengeleniyor. Zaten yaz aylarında sezona bağlı olarak bakliyat tüketimi fazla olmuyor. Yaklaşan Ramazan ayı için belki artış konuşulabilir. Bunun için erken ama, eğer kumanya talebinde bir yoğunluk yaşanırsa belki artış söz konusu olabilir. Bu da sınırlı olur kanaatini taşımaktayız. Değilse tüketiciler zamsız olarak bakliyat ürünlerini tüketebilirler.” şeklinde konuştu.

Ar Şirketler Grup CEO'su Hüseyin Arslan:

Mercimek ve fasulyede fiyat artışı bekleniyor

Bakliyat üretimini bu sefer kuraklık değil, yağışlar vurdu. 2008 yılında küresel ısınma sonucu meydana gelen kuraklık nedeniyle mercimek üretimi 110 bin tonlara kadar gerilemişti. İki yıl aradan sonra geçen yıl tekrar 400 tona çıkan mercimek üretiminde bu yıl yüzde 15 azalma bekleniyor. Nisan yağmurlarının bazı bölgelerde hala devam etmesi özellikle mercimek ve fasulye üretimini olumsuz etkiledi. Bu iki üründe fiyat artışı yaşanabileceği belirtiliyor. Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Ar Şirketler Grup CEO'su Hüseyin Arslan, Türkiye'de mercimek üretiminde yüzde 15, fasulyede ise yüzde 25 düşüş beklediklerini bildirdi.

Antalya'da Akdeniz Perakende Konferansı'na katılan Arslan, mercimeğin üretim alanı olan Güneydoğu'daki olumsuz hava şartlarının bitkinin gelişimini etkilediğini belirtti.

Bu yıl nisan yağmurlarının düzensiz yağdığını ifade eden Arslan, "Ekimlerin başlangıcında beklenen yağmur, daha sonra geldi. Bu da bitkinin gelişimi etkiledi. Şu anda bazı bölgelerde nisan yağmurları hala devam ediyor. Bu durum bitkide stres oluşturdu. Bunun sonucunda mercimekte yüzde 15'e kadar varabilecek bir azalma bekliyoruz." diye konuştu.

Dünyada nohut ve fasulye üretiminde belli bir sıkıntının yaşandığına dikkat çeken Arslan, bu durumun Türkiye'yi de etkileyebileceğini belirtti.

Türkiye'deki fasulye üretim alanlarının çok geniş olmadığını aktaran Arslan, "Bu yüzden fasulyenin gidişatına bakmak lazım. Ancak üretimde yüzde 25 azalma bekleniyor." dedi.

Mercimek ve fasulyede üretime bağlı olarak fiyat artışının yaşanabileceğine işaret eden Arslan, şunları kaydetti: "Mercimek belki bu fiyatlarda olur, belki yükselir. Nohudun Türkiye'deki fiyatı zaten yüksek. Bu seviye korunur. Fasulyeyle ilgili olarak dünya üretimine bakmak lazım."

Arslan, Türkiye'nin bakliyat ihracatının iki sene önceye göre arttığını, bu trendin devam edeceğini dile getirdi. Gıda fiyatlarındaki artışa da değinen Arslan, "20 yıllık bir perspektiften baktığınız zaman dünyada ucuz gıda dönemi kapandı." dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52