Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, yaz aylarında mangalda pişirilen etlerin büyük risk taşıdığını, yanlış mangalın sağlığı da orucu da etkileyebileceğini belirterek, yüksek sıcaklıkta, ateşe çok yakın pişirilen etlerin, solunum ve sindirim sisteminde kanser oluşumu riskini arttırabileceğini bildirdi.
Mutlu, yaptığı yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, gıda zehirlenmelerinde dikkatsiz pişirmelerin önemli rol oynadığını belirtti.
Yazın gıdaların saklanması ve özellikle pişirilmesinde bilinçli olunması gerektiğini vurgulayan Mutlu, şunları kaydetti:
"Çok küçük önlemlerle çözebileceğimiz problemler, tüm yazı sıkıntılı geçirmemize sebep olabilir. Ramazan ayında yediklerimize özen göstermememiz, sağlıklı bir oruç süreci geçirmemize engel olabilir. Önemsemeden tükettiğimiz yiyecekler, tüm gün aç kalan vücutta yıllar sonra ciddi hasarlar oluşturabilir. Bununla birlikte yaz aylarında mangalda pişirilen etler büyük risk taşıyor. Yanlış mangal, sağlığınızı da orucunuzu da etkiler. Yüksek sıcaklıkta, ateşe çok yakın pişirilen etler, solunum ve sindirim sisteminde kanser oluşumu riskini arttırabilir. Oruçlarını mangalla birlikte açmak isteyenlerin bazı önlemleri almalarında fayda var."
"Et, ateşe çok fazla temas etmemeli"
Mutlu, mangal yapımında bazı önemli hususların olduğuna işaret ederek, beyaz etin sıcak günlerde daha çok tercih edilmesini önerdi.
İyi pişmiş kırmızı etin de sakıncası olmadığını belirten Mutlu, şunları kaydetti:
"Kömür ateşinde, etler ateşten en az 15 santimetre yukarıda olmalıdır. Mangalın yanında, antikanserojen maddeleri içeren sebze ve meyveler tüketilerek zararlı etkilerine karşı dengeleme yapılabilir. Gazlı içecekler yerine, ayran, limonata gibi daha hafif içecekler tercih edilmeli. Etler terbiye edilirken sirke, süt, yoğurt, sıvı yağ, limon suyu kullanılmalı. Çiğ ve pişmiş etler 0-4 derece sıcaklıkta muhafaza edilmeli ve birbirine temas etmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Ateşe çok fazla temas etmesi ya da etin çok yağlı ve yanmış olması kanserojen maddelerin çıkma riskini arttıracaktır. Bu söylediklerim mangal yaparken dikkat edilmesi gerekenler. Ramazanla birlikte daha dikkatli davranmak gerekecektir. Aksi durumda kısa zamanda, hazımsızlık, bağırsak ve mide işlevlerinde yavaşlama, düzensizlik görülebilir. Uzun vadede ise besin zehirlenmesi, kanser gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir."
Mutlu, besin zehirlenmelerinin kısa ve uzun süreli olabileceğine dikkati çekerek, zehirlenmelerin çoğunlukla hafif ve kısa süreli yaşanabileceğini ancak oruçlu kişinin sonraki günlerde oruç tutmakta zorlanmasına yol açabileceğini kaydetti.
Besin zehirlenmelerinin mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, karında kramplar şeklinde ortaya çıktığını anlatan Mutlu, "Besin zehirlenmeleri genellikle ani başlar ve hastalık belirtisi 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkar. Besin zehirlenmesinde kusma ve ishal oluşması doğaldır. Çünkü bu tepkiler vücudun zehire gösterdiği tepkilerdendir. Bu nedenle şikayetlerin başlamasını takiben 24 saat içerisinde kesinlikle bulantı ve ishali önleyici ilaçlar kullanılmamalı ve hafif besinler alınmalıdır. Zehirlenmeler bazı durumlarda ağır seyredebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, bebekler, çocuklar, gebeler ve yaşlılarda durum ciddidir ve önlem alınması gerekebilir. Ölümcül sonuçlar doğurabilir" ifadelerini kullandı.
Mangaldaki ete dikkat!
Yaz aylarında mangalda pişirilen etler büyük risk taşıyor. Yanlış mangal, sağlığınızı da orucunuzu da etkiler...
YORUM EKLE
1
Bu besinler kalp dostu
2
Ramazanda güllaç siparişleri patladı
3
Kalorisi umurlarında bile değil!
4
Bol su içmek yerine meyve yiyin
5
Fazla arsenikli pirinçlerle ilgili şok iddia
6
Anne sütü bu tehlikeden de koruyor
7
İstanbul'da Ramazan denetimleri devam ediyor
8
Tarım Bakanlığı sahtecileri açıkladı
9
Tohumu değiştirdiler kısırlık arttı
10
Sahur beslenmesi nasıl olmalı?
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:06
GÜNEŞ
07:33
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:37
AKŞAM
18:03
YATSI
19:24