Kaçak domuz eti iddiası!

Kaçak yollarla yetiştirilen domuzlardan ya da kaçak avlanan yaban domuzlarından elde edilen etler kaçak yollarla piyasaya sürülmektedir.

Kaçak domuz eti iddiası!
Gıdavitrini - Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı ve Gıdavitrini yazarı Abdussamed Boyu'dan şok iddialar. Gıdavitrini'ndeki köşesinde domuz eti üretim ve tüketimiyle ilgili çarpıcı detayları okuyucuyla paylaşan Boyu, tüketicilerin bilmeden bir şekilde domuz eti yemiş olabileceğini söyledi. Bu duruma, gıda denetimlerinin yetersizliğinin sebep olabileceğini ifade eden Boyu, gıda mühendislerinin bu anlamda istihdam edilmesi gerektiğine vurgu yapıyor...



İşte Abdussamed Boyu'nun "Kilosu 1 TL'ye domuz eti" başlığıyla kaleme aldığı o yazı...

"Ülkemizde yıllardır kaçak ya da yasal yollarla domuz yetiştiriciliği yapılmaktadır ve buralarda üretilen etler de farklı yollarla piyasaya sürülmektedir. Domuz etinin insan sağlığı açısından barındırdığı riskler ve dinimizce haram oluşu bu konunun oldukça önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Kaçak yollarla yetiştirilen domuzlardan ya da kaçak avlanan yaban domuzlarından elde edilen etler kaçak yollarla piyasaya sürülmektedir. Öyle ki ağırlığı 150-200 kg arasında değişen yaban domuzları 100 - 150 tl gibi komik fiyatlarla piyasaya sürülmektedir. Bu etler kimi zaman bir ocakbaşında pirzola olarak kimi zaman bir pidecide kıymalı ya da kuşbaşılı pide olarak karşımıza çıkabilmekte. Belki de bu zamana kadar çoğu kez domuz etinden yapılmış pide pirzola ya da kebap yedik ama hiç farkına varmadık.

Ülkemizin geniş bir coğrafyaya sahip oluşundan, küçük ve büyük ölçekli gıda işletmesi sayısı oldukça fazla olduğundan, yeterince gıda denetçisi olmadığından bu işletmeler çoğu zaman denetlenememektedir. Gıda üretilen satılan işleyen iş yerlerine yönelik yeterli ve etkin denetim yapılamayışı domuz etinin farkına varılmadan tüketilmesi gibi çok riskli bir durumla bizleri karşı karşıya bırakmaktadır.
Diğer taraftan işin en acı tarafı Ülkemizde ne kadar domuz çiftliği var, buralarda ne kadar domuz eti üretilmekte ve nerelere satılmakta bunu kimse bilmiyor..."
Tamamını okumak için tıklayın

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52