Kaçak çay bilmeceye dönüştü!

Van Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Adana, Mersin, Rize, Hakkari ve Van'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda, yasa dışı yollardan yurda getirildiği belirlenen bin 473 ton çay ve çayın renklendirmesinde kullanılan ‘domuz kanı’ iddiaları tazeliğini koruyor. İl valilikleri birbirini yalanlar açıklamalar yapıyor!

Kaçak çay bilmeceye dönüştü!
Buğrahan Kırımlı

Van Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Adana, Mersin, Rize, Hakkari ve Van'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda, yasa dışı yollardan yurda getirildiği belirlenen bin 473 ton çay ve 40 ton kuru yemiş ele geçirilmiş, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı laboratuvarlarına gönderilen çay numunelerinde yapılan incelemelerde de domuz kanı ve sağlığa zararlı birçok katkı maddesi bulunduğu bildirilmişti.


Ancak, farklı illerin tarım il müdürlükleri tarafından yapılan açıklamalar kafaları karıştırdı. Tüketiciler kime güvenileceği konusunda şaşırmış vaziyette.

Gerçekleşen operasyonda ele geçirilen çaylarda ‘domuz kanı’ belirtilerine rastlanılmadığını açıklayan Adana Valiliği, aynı zamanda insan sağlığı için herhangi bir tehlike oluşturan hususa rastlanılmadığını, haliyle tüm analiz sonuçları Türk Gıda Kodeksine uygun bulunduğunu duyurdu.



Adana Valiliği yok diyor ama!

Adana Valiliği'nce, paketleme tesislerinde bugüne kadar yapılan denetimler ve "kaçak çayda domuz kanı çıktığı iddiası" üzerine gerçekleştirilen araştırmalar kapsamında, İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünde yapılan analiz sonuçlarında insan sağlığı için tehlike oluşturan bir durumla karşılaşılmadığı bildirildi.

Adana Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, basında yer alan "kaçak çayda domuz kanı çıktığı iddiası" haberleri üzerine, İl Tarım Müdürlüğü tarafından paketleme tesislerinde bugüne kadar yapılan rutin denetimlerin dışında yeniden incelemeler gerçekleştirilerek analiz için alınan numunelerin İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne gönderildiği belirtildi.

Açıklamada, kentte 17 adet siyah çay paketleme izni almış tesis bulunduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Bunlardan 2 tanesi siyah çay ithalatı yapmaktadır. Siyah çay ithalatında bakanlığımızca Rize ili yetkilendirilmiştir. Bu nedenle fiili ithalat aşamasında ürünün yurda girişinde çayla ilgili tüm analizler Rize İl Tarım Müdürlüğü tarafından yaptırılmaktadır.

Adana İl Tarım Müdürlüğü tarafından güvenlik güçlerince yakalanan çayların Türk gıda kodeksine uygun olup olmadığı yönünde denetimler yapılmaktadır. Bu kapsamda son bir yıl içerisinde jandarma ve emniyet güçlerinin çeşitli zamanlarda 6 defada ele geçirdikleri toplam 191 ton çaydan alınmış olan numuneler, Adana İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünce analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında insan sağlığı için herhangi bir tehlike oluşturan hususa rastlanmamıştır. Haliyle tüm analiz sonuçları Türk gıda kodeksine uygun bulunmuştur."



Van Valiliği Kodekse uygun değil diyor!

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise, geçen yılın sonundan bu yana çay kaçakçılığıyla mücadele çalışmalarının sıklaştırıldığına dikkat çekildi.

Bu kapsamda Van’da 365 ton kaçak çay ele geçirildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Ancak yakalanan bu çaylardan henüz numune alıp, analize ürün gönderilmemiştir" denildi.

Van Valiliği’nden yapılan açıklamada ise, 5 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen kaçak çaylarda yapılan analizlerde, domuz dahil herhangi bir hayvan kanına rastlanmadığı belirtildi.

Valilik açıklamasında, "Ancak çayların büyük bir kısmının, nem, kum ve benzeri nedenlerle Türk gıda kodeksine uygun olmadığı, muayene ve analiz raporlarından anlaşılmıştır" denildi.



 



KAÇAK ÇAY ÜLKEMİZİN SORUNU

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, kaçak çay sorununun Türkiye'nin ve tüm çay üreticilerinin kanayan yarası olduğunu söyledi.

Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Van Jandarma Komutanlığı ekiplerince, Adana, Mersin, Rize, Hakkari ve Van'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda, yasa dışı yollardan yurda getirilen bin 473 ton kuru çay ele geçirildiğini hatırlattı.

Kaçak çayın önüne geçebilmek için nisan ayında bakanlıklar ve genel müdürlükler düzeyinde çalışma yaptıklarını ifade eden Erdoğan, bu toplantılarda çay sektörünün sıkıntılarını dile getirdiklerini, kaçak çay yöntemleri ile ilgili dosyaları bakanlıklara sunduklarını belirtti.

Kaçak çayın Türk çayını tehdit ettiğini, bu durumun engellenmesi için her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını yetkililere ilettiklerinin altını çizen Erdoğan, “Toplantılar sonrası bir çok kez kaçak çay yakalanmıştı. İlk kez bu kadar kapsamlı ve bu kadar büyük oranda kaçak çay yakalandı. Bu olayın bir bölümü, bunun devamının olacağını düşünüyoruz. Bu operasyon büyüyerek devam edecektir” dedi.

Çayın bölgenin lokomotif geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Yaklaşık 204 bin aile, bir milyonun üzerinde insan bu işten ekmek yiyor. Bölge yaş çay sezonu ile yeni bir hayata başlıyor. Herkesin kaçak çay konusuna ciddi bakmasını ve ekmeğine sahip çıkmasını istiyoruz. Kaçak çay sorunu ülkemizin ve tüm çay üreticilerinin kanayan yarasıdır. Kaçak çayın önlenmemesi durumunda gelecek yıllarda çay satmak mümkün olmayacak. Kaçak çay büyük bir yaradır ve bunun tedavisinin bir an önce yapılması lazım” diye konuştu.

Operasyon kapsamında, 32 kişinin gözaltına alındığını kaydeden Erdoğan, RTB Meclis üyesi bir kişinin de ilgili kişilere çay sattığı için gözaltına alındığını, ifadesinin ardından serbest bırakıldığını ve olayla ilgisinin olmadığını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52