Gıda skandallarının sonu gelmiyor!

Helal Gıda Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Alıç, ilginç açıklamalarla Türkiye'de yaşanan gıda felaketine dikkat çekti.

Gıda skandallarının sonu gelmiyor!
Helal Gıda Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Alıç, ilginç açıklamalarla Türkiye'de yaşanan gıda felaketine dikkat çekti.

Sertifika verirken sadece İslam'a uygunluk kriterinin aranmadığını ayrıca ürünlerin analizlerinin de yapıldığını belirten Alıç, söz konusu analizleri anlattı:
"sucukta 'nitrit' ve 'Nitrat' var. Bu ürünün sucuklarda binde 3-4 oranında kullanılması lazım. Ama analizlerde çok yüksek çıktı. Firmaya sorduk ne kadar katıyorsunuz diye. Bize 'Malzemeden kaçmayız' dediler. Bu madde tuz değil ki istediğiniz kadar koyun. Bu dinamit yapımında kullanılan ana malzemelerden birisi."

ZEYTİNDE TEKSTİL BOYASI!

Etin kıpkırmızı gözükmesi için de sucuğa karmin böceği koyulduğunu belirten Alıç, "Gıdaların içermesi gereken belirli standartlar vardır. Mesela sucuk, salam, pastırma gibi et ürünlerinde yağ miktarı belli oranda olmalıdır. Bunun yanında bu ürünlerde dinamit yapımında kullanılan nitrit ve nitrat gibi zararlı maddeler binde 0,05 oranında konulması gerekirken bazı üreticiler rekabetten dolayı daha fazla koymaktadırlar.
Bu yüzden bu ürünler sağlıksız şekilde 2-3 ay market raflarında bozulmadan durmaktadır. Etin kıpkırmızı gözükmesi için ise karmin böceği kullanırlar. Biz bu maddelere kesinlikle karşıyız, renk verilmesi gerekiyorsa gıda boyası kullanılmalı diyoruz. Sadece et ürünlerinde değil zeytinde de sorunlarla karşılaşıyoruz. Zeytini tekstil boyasıyla boyayıp üzerine ayçiçek yağı döküyolar. Bize şimdiye kadar müracaat eden hiç bir zeytin üreticisine sertifika veremedik." dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52