Gıda mühendislerinden 'alaylı' eylem

Gıda Mühendisleri hem kamuda hemde özel sektörde yaşadıkları istihdam sıkıntılarını dile getirmek amacıyla Beşiktaş iskele meydanında etkinlik düzenledi.

Gıda mühendislerinden 'alaylı' eylem
Gıda Mühendisleri hem kamuda hemde özel sektörde yaşadıkları istihdam sıkıntılarını dile getirmek amacıyla Beşiktaş iskele meydanında etkinlik düzenledi. Etkinliğe katılan yaklaşık 150 Gıda Mühendisi basın açıklamasından sonra dilek fenerlerini yakarak boğazın semalarına bıraktı.

Görsel şölen halinde geçen etkinlikte, yapılan basın açıklamasıyla ilgili kurumlara mesaj göndermek isteyen mühendisler, açıklamalarında: "Ülke genelinde yaklaşık olarak 500 000 gıda üretim/satış noktası bulunmaktadır. Bu işletmelerin sayıca % 80 ini oluşturan küçük işletmeler 5996 Sayılı Kanun gereği otokontrol mekanizması içerisinden sıyrılmakta, gıda güvenirliği işletme sahiplerinin vicdanına bırakılmakta, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın rutin kontrolleri dışında herhangi bir denetlemeye tabi tutulamamaktadır. Bu işletmelerin derhal kontrol altına alınması adına kamu destekli projeler üretilmesi, halkın en fazla tüketim sağladığı bu işletmelerin senede bir kez, belki hiç denetlenmeden yılı geçirmesine izin verilmemelidir. Bu şekilde yapılan istihdamlar güvenilir gıda üretiminin sağlanarak, sağlık harcamalarına ayrılan kaynakları azaltacak ve uzun vadede tasarruf olarak karşımıza çıkacaktır.

5996 Sayılı Kanun gereği gıda mühendisleri, gıda kontrollerinden % 70 sorumludur. Ancak Gıda, Tarım ve Hayancılık Bakanlığı bünyesinde görev alan 4635 kontrolün sadece 852'si (%18) gıda mühendisidir. Şu an için kamuda en az 3000 gıda mühendisi istihdamı yapılması denetimlerin etkinleştirilmesi, sağlıklı ve güvenilir gıda hakkının tüketiciye ulaştırılması için ön şarttır" ifadelerine yer verdi.

Benzer açıklamalarda bulunan GıdaMO İstanbul Şube Başkanı Sedat Kuru, özellikle denetimsiz küçük işletmelerin hem tüketiciye hemde aynı sektörde faaliyet içerisinde olan güveniler firmaya büyük zarar verdiğini açıkladı. Kuru açıklamalarında: "Güvenli gıda için tarlada Ziraat Mühendisi'nin, Çiftlikte Veteriner Hekim'in, gıda üretiminde ise Gıda Mühendisi'nin var olması ve gerekli denetimi sağlaması büyük önem taşımaktadır. Bilinçsiz kullanılan tarım ve veteriner ilaçları nasıl risk etmeni ise, katkı maddeleri ve teknolojiler de insan sağlığı açısından risktir. Gıda ile ilgili denetimlerin, konusunda uzman kişilerin ellerinde olmayışı, ülkemizde gıda güvenliğinin olması gereken şartlarda olmamasına ve halk sağlığını tehdit etmesine neden olmaktadır" şeklinde devam etti.

İlk ayağı İzmir ve İstanbul olan etkinliğin ileriki süreçte diğer büyük illerde ve son olarakta genel bir etkinlik adı altında Ankara'da yapılacağı belirtildi.
gidagundemi.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52