Gıda güvenliğimiz hemşirelere emanet!

Hemşirelerin vereceği hijyen eğitimi ile Avrupa standartında gıda güvenliği sistemi oluşturacağız. Burası Türkiye!

Gıda güvenliğimiz hemşirelere emanet!
GIDAVİTRİNİ - Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, tüm sektörlere gıda güvenliği ve hijyen eğitimlerinde deneyimsiz ve uygulamada olmayan meslekler dönemini başlattı! Bu uygulamayla gıda mühendisleri ile veteriner hekimleri yetkisiz kılınmış oldu.
Her iki meslek grubundan da bu mantıksız uygulamaya tepkiler her geçen gün artıyor.
Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Dr. Can Demir, uygulamanın bu haliyle trajikomik bir durum olduğunu söyledi. Demir, hem veteriner hekimler hem de gıda mühendisleri için bunun kabul edilemez bir uygulama olduğunu dile getirdi.

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kuru ise, "Hemşirelerin vereceği hijyen eğitimi ile Avrupa standartında gıda güvenliği sistemi oluşturacağız. Burası Türkiye!" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

SU TESTİSİ KIRILDIKTAN SONRA...
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kuru, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Eğitim Planlama ve Müfredatı Oluşturma Komisyonu'nun çıkardığı gıda konusundaki hijyen eğitim programlarıyla ilgili olarak Gıdavitrini'ne özel açıklamalarda bulundu.



Sedat Kuru'nun açıklamasında şu ifadeler yer alıyor:
"Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Eğitim Planlama ve Müfredatı Oluşturma Komisyonunun çıkardığı Gıda konusundaki hijyen eğitim programlarında Eğitimci olarak;
1. Tıp Fakültesi
2. Hemşirelik Yüksek Okulu
3. Sağlık Yüksek Okulu
4. Sağlık Eğitim Fakültesi
5. Sağlık Bilimleri Fakültesi
6. Tıbbi Laboratuvar alanında eğitim almış olan Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü
ve Fen Fakültesi/ Fen-Edebiyat Fakültesinin Biyoloji bölümlerinden mezun olanlar görev almalıdır, denilmektedir.

İlgili tüm programlara ilişkin açıklamalar metninin “Eğitimciler” kısmında yer alan meslekler arasında gıda mühendisliğinin yer almadığını üzülerek görmekteyiz.

İlgili metnin “Amaçlar” kısmında hedeflenen noktaya, “İçerik” kısmında yer alan eğitim konuları ile varılmaya çalışılmaktadır. Ancak içerik kısmında yer alan eğitim konularından neredeyse tamamı hijyen kurallarına uyulmaması durumunda ortaya çıkabilecek hastalıklar, buna neden olan organizmalar ve bu hastalıkların yayılma yolları hakkında genel kültür sayılabilecek konuları içermekte olup, hijyen kuralları ile ilgili konuları kapsamamaktadır. Bu durum ise sorunu kaynağında çözmekten ziyade sorun ortaya çıktıktan sonraki aşamalar hakkında bilgilendirmeye yönelik bir eğitim faaliyetidir. Başka bir deyişle su testisi kırıldıktan sonraki aşamadır. Oysa ki, su testisinin kırılmasını engelleyecek şekilde bir eğitim faaliyeti yani genel ve özel hijyen kurallarını tam olarak kapsayan (genel gereklilikler, her gıda için farklı olan özel gereklilikler, taşıma, muhafaza, ekipman gereklilikleri, atık yönetimi, su tedariki, personel hijyeni vb. konular) bir eğitim faaliyeti ancak sorunu kaynağında çözecek bir yaklaşım olabilir.

İşte tam bu noktada akla şu sorular gelmektedir:
1- Eğitim konuları sorunu kaynağında çözecek şekilde genel ve özel hijyen kurallarını kapsıyor mu?
2- Eğer kapsıyorsa, dört yıl boyunca bu konular hakkında eğitim almış gıda mühendisleri “Eğitici” olarak ilgili programlarda neden yer almamaktadır?

Eğer birinci sorunun cevabı genel ve özel hijyen kurallarını kapsamıyorsa, bu eğitimler zaman ve emek kaybından başka bir amaca hizmet etmeyecektir."

BU YANLIŞTAN DERHAL DÖNÜLMELİ
Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Dr. Can Demir, Gıdavitrini'ne yaptığı özel açıklamada, konuyla ilgili rahatsızlıklarını gerekli mercilere ilettiklerini ve yazılı başvurularına cevap beklediklerini söyledi.



Uygulamanın bu haliyle trajikomik bir durum olduğunu ifade eden Demir, hem veteriner hekimler hem de gıda mühendisleri için bunun kabul edilemez bir uygulama olduğunu dile getirdi.
Konuyla ilgili üç ayrı kuruma yazılı dilekçeyle başvuru yaptıklarını hatırlatan Demir, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini umut ettiklerini sözlerine ekledi.

MEB HİJYEN EĞİTİMENLERİ İTİRAZI
MEB HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞܒNE
Sayın Genel Müdürüm, 5 Temmuz 2013 tarihli 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin belirlediği ve maalesef GTH Bakanlığını temsilen bir veteriner hekim ve bir gıda mühendisi olmak üzere iki mesleki yetkinlikteki temsilcilerimiz olmasına rağmen MEB HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Planlama ve Müfredatı Oluşturma Komisyonunun çıkardığı ve 04 Ekim 2013 tarihinde MEB web sitesinde yayınlananlardan sadece iki örneğini, "Gıda Teknolojisi, Süt İşletme Elemanı Hijyen Eğitimi" ve "Et ve Et ürünleri İşlemeciliği ve Hijyen Eğitimi"lerinde olduğu gibi bütün örneklerde.
Gıda Güvenliği ile ilgili eğitim almayan ve de uygulamada görev almayan meslekler dahil eğitici olabilmekte ancak veteriner hekim ve gıda mühendisleri olamamaktadır. Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi olarak şahsım ve kuruluşumuzda görev alan gıda güvenliği ve hijyen eğitimi veren eğitmen kadromuz adına şiddetle bu uygulamayı reddediyoruz. İtirazımızın kabulünü ve Bakanlığınız nezdinde kurulan bu komisyonunun yayınladığı hijyen eğitmeni meslek grupları listesine veteriner hekimlerin dahil edilerek revize edilmesini arz ederim.
Saygılarımla.

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI’NA
Sayın Dr. M. Mehdi Eker / Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı
Sayın Bakanım; Zatıalinizin döneminde başlayarak, AB normlarına uygun olarak çıkarılan kanun ve yönetmelikler ile talimatlarda ve hali hazırda uygulamada önemli yer tutan ve görev alan veteriner hekimlik mesleği aşağıda belirttiğimiz son gelişmeyle, özellikle gıda güvenliği ve hijyen eğitimini verecek meslekler seçiminde, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyonda hijyen eğitmeni olarak görev alan meslekler arasında bulunmamaktadır. Veteriner hekimlik mesleğinin en üst düzeyde temsilcisi olmanız ve aynı zamanda ülkemizin gıda güvenliği ve hijyenini yöneten tek otorite olmanız dolayısıyla aşağıdaki olumsuz gelişmelere itirazımız hakkındaki taleplerimizi bilgilerinize arz ederim.
Saygılarımla.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA
Sayın Bakanım,
5 Temmuz 2013 tarihli 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin belirlediği ve maalesef GTH Bakanlığını temsilen bir veteriner hekim ve bir gıda mühendisi olmak üzere iki mesleki yetkinlikteki temsilcilerimiz olmasına rağmen MEB HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Planlama ve Müfredatı Oluşturma Komisyonunun çıkardığı;
04 Ekim 2013 tarihinde MEB web sitesinde yayınlananlardan sadece iki örneğini "Gıda Teknolojisi, Süt İşletme Elemanı Hijyen Eğitimi" ve "Et ve Et ürünleri İşlemeciliği ve Hijyen Eğitimi"lerinde olduğu gibi bütün örneklerde.
Gıda Güvenliği ile eğitim almayan ve de uygulamada görev almayan meslekler dahil eğitici olabilmekte ancak veteriner hekim ve gıda mühendisleri olamamaktadır. Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi olarak şahsım ve kuruluşumuzda görev alan gıda güvenliği ve hijyen eğitimi veren eğitmen kadromuz adına şiddetle uygulamayı reddediyoruz. İtirazımızın kabulünü ve Bakanlığınız nezdinde kurulan bu komisyonun yayınladığı hijyen eğitmeni meslek grupları listesine veteriner hekimlerin dahil edilerek revize edilmesini arz ederim.
Saygılarımla.

KONU İLE İLGİLİ MEVZUAT VE DOKÜMANLARIN LİNKLERİ
//hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/foet/yiyecek_icecek.html
//hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/foet/foet.html
//hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/programlar/gida/G%C4%B1da%20Kontrol%20Eleman%C4%B1%20Hijyen%20E%C4%9Fitimi.pdf

GIDA MÜHENDİSLERİ SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN TEPKİ YAĞDIRDI


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52