Et fiyatlarında flaş gelişme

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kesimlik hayvan ve karkas eti ithalatında gümrük vergilerinin düşürüldüğünü açıkladı. Bu uygulama ne anlama geliyor? İşte detaylar...

Et fiyatlarında flaş gelişme


Gıdavitrini - Enflasyonu şişiren ve vatandaşın cebini yakan gıda fiyatlarını baskılamak için ithalat silahını öne süren Gıda Bakanlığı; canlı hayvan, et ve bazı tahıl ürünlerine uygulanan gümrük vergisini düşürdü.
İndirim et ve süt fiyatlarına düşüş olarak yansır
Resmi Gazete'de yayımlanan indirimlerle birlikte büyükbaş hayvan ithalatında vergi oranları yüzde 100'lü seviyelerden yüzde 26'ya, karkas ette ise yüzde 40'a düşürüldü. Buğday, mahlut, kızıl buğday, arpa, malta, mısır gibi tarım ürünlerinde de gümrük vergisi oranı yüzde 130'lardan 25-45 aralığına indirildi. Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Tarık Tezel, hayvan yeminin yüzde 45-60'ının ithal ürünlerden karşılandığını belirterek, "İndirim et ve süt fiyatlarına düşüş olarak yansır" dedi.
Bakan Çelik'ten önemli açıklama
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada kesimlik hayvan ve karkas eti ile bazı tarım ürünleri ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının önceki gün yürürlüğe girdiğini hatırlatarak bu karar sonrasında, üreticileri endişeye sevk edici bazı spekülatif değerlendirmelerin yapıldığını söyledi. 

Üretici endişe etmesin
İthalat kaynaklı fiyat oluşumlarında, yurt içi üretim maliyetlerinin dikkate alınacağını ve üretici mağduriyetlerine asla müsaade edilmeyeceğini vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:
"Hiçbir üreticimizin, yetiştiricimizin endişe etmesine gerek yok. Kesimlik hayvan ve karkas et ithalatı, son Bakanlar Kurulu kararı öncesinde olduğu gibi Bakanlığımızın yetkisi ve kontrolü çerçevesinde yürütülecek. Üreticilerimiz, yetiştiricilerimiz rahat olsunlar; üretmeye, ağıllarını, ahırlarını doldurmaya devam etsinler. 
Üreticilerimizi korumaya da spekülatörlerle mücadele etmeye de aralıksız devam edeceğiz. Nihai hedefimiz, ülkemizin, coğrafyamızın hayvan varlığını artırarak, kendi kendine yeten bir ülke haline gelmesidir."

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2017, 17:00

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
tuncer özcan
tuncer özcan - 7 yıl Önce

Yem fiyatları olmuş 50 lira ilk yem duşmeli

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52