En fazla onu tüketiyoruz!

Türkiye'de kişi başına en çok tüketilen gıda domates oldu. TÜİK verilerine göre Türkiye'de vatandaşların tükettiği gıda listesi şöyle...

En fazla onu tüketiyoruz!

Türkiye'de kişi başına en çok tüketilen gıda domates oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre domates tüketiminin kişibaşına düşen kilogram miktarı şöyle:

Türkiye'de kişi başına en çok tüketilen gıda domates oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de vatandaşlar, 2010-2011 piyasa döneminde kişi başına yaklaşık 106 kilogram domates tüketti.

TÜİK'in verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de 2010-2011 piyasa döneminde yaklaşık 10 milyon ton domates üretildi.

Bu üretimin 7,8 milyon tonu yurt içinde tüketilirken, domatesin kişi başına tüketimi 105,87 kilogram olarak hesaplandı. Türkiye, söz konusu dönemde 12,5 bin ton domates ithal ederken, 1 milyon ton civarında da ihracat gerçekleştirdi.

Türkiye'de vatandaşlar domatesten sonra ise en çok patates, karpuz, üzüm ve ayçiçeği tüketti.

Söz konusu dönemde kişi başına ortalama patates tüketimi 52,74 kilogram, karpuz 43,39 kilogram, üzüm 34,42 kilogram, ayçiçeği tüketimi ise 33,06 kilogram oldu.

Semizotunu sevmiyoruz
Verilere göre, Türkiye'de en az semizotu tüketiliyor. Söz konusu dönemde 4,9 bin ton civarında üretilen semizotunun kişi başına tüketimi yalnızca 0,06 kilogram.

En az tüketilen ürünler sıralamasında semizotunu incir ve kayısı takip ediyor. Bu iki üründe Türkiye'nin üretimi, bir çok ürüne göre çok daha fazla olsa da ürünler, daha çok ihraç ediliyor.

2010-2011 piyasa döneminde yaklaşık 255 bin ton incir üretilirken, bunun 237 bin tonu ihraç edildi. Bu dönemde 5,5 bin ton incir ithalatı gerçekleştirilirken, yurt içinde kullanılan incir, 19,5 bin ton düzeyinde kaldı. Söz konusu rakamlara göre incirin kişi başına tüketimi 0,24 kilogram olarak hesaplandı.

Kayısıda da hemen hemen benzer bir durum söz konusu. 2010-2011 piyasa döneminde 476 bin ton kayısı üretilirken, bunun yaklaşık 22 bin tonu yurt içinde tüketildi. Böylelikle kayısıda kişi başına tüketim 0,3 kilogram düzeyinde kaldı.

TÜİK verilerine göre, bazı ürünlerin üretim ve yıllık kişi başına tüketim miktarları şöyle:

Ürün                 Üretim (Ton)     Kişi başına tüketim (kg)
Domates              10.052.000   105,87
Patates                4.548.383     52,74
Karpuz                 3.683.103     43,39
Üzüm                   4.255.000     34,42
Ayçiçeği                1.320.000     33,06
Elma                    2.600.000     24,8
Kuru soğan           1.900.000     21,9
Biber                    1.986.700     21,64
Kavun                   1.611.695     19,07
Hıyar                    1.739.191     18,97
Portakal                1.710.500     17,15
Mısır                     4.310.000     17,13
Pamuk                 1.272.800     15,75
Çay                     1.305.566     14,91
Soya                      86.540     12,51
Patlıcan                  846.998     10,06
Lahana                 611.049     7,22
Pirinç                    516.000     7,15
Taze fasulye          587.967     7,04
Şeftali                   539.403     6,07
Kırmızı mercimek   422.000     5,72
Havuç                   533.253     5,71
Nohut                    530.634     5,52
Muz                      210.178     5,41
Mandalina             858.699     5,06
Marul                   419.298     4,97
Kolza                   106.450     4,51
Armut                  380.003     4,31
Kiraz                    417.905     4,11
Kabak                  314.340     3,7
Limon                  787.063     3,27
Kuru fasulye          212.758     3,26
Çilek                    299.940     3,2
Pırasa                  244.812     2,77
Ceviz                   178.142     2,61
Ispanak               218.291     2,53
Erik                      240.806     2,45
Vişne                   194.989     2,3
Turp                     155.673     1,87
Taze soğan           165.478     1,83
Nar                       208.502     1,72
Bezelye                90.191     1,37
Yulaf                     203.870     1,28
Ayva                     121.085     1,27
Fındık                   600.000     1,26
Antep fıstığı           128.000     1,17
Dut                        75.096     0,87
Badem                   55.398     0,85
Sarımsak                76.936     0,78
Çavdar                  365.560     0,77
Kestane                  59.171     0,69
Greyfurt                 213.768     0,65
Yeşil mercimek        25.400     0,53
Bakla                     41.929     0,5
Bamya                    36.748     0,44
Kayısı                    476.132     0,3
İncir                     254.838     0,24
Semizotu                 4.936     0,06

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52