Türkiye'nin nüfusu aslında 116 milyon!

Obezitenin yaygınlaşmasının, dünyada fazladan bir milyar insan yaşıyormuş gibi, kaynakların tükenmesine yol açtığı saptandı.

Türkiye'nin nüfusu aslında 116 milyon!

İngiliz tıp dergisi BMC Public Health'ın habe rine göre, Kuzey Amerika kıtasında yaşayan insan sayısı dünya nüfusunun yüzde 6'sını oluşturuyor.

Ancak dünyadaki obezlerin üçte biri bu kıtada yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki toplam insan ağırlığını 287 milyon ton olarak hesaplayan Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan araştırmacılar, bunun 15 milyon tonunun aşırı kilolu, 3.5 milyon tonunun da obez olduğunu kaydetti.

Araştırmada normal vücut ağırlığının 62 kilogram olduğu, ancak bunun Kuzey Amerika'da 80.7, Asya'da ise 57.7 kilogram olarak görüldüğü belirtildi.

'JAPONYA ÖRNEK ÜLKE'
Dünya nüfusunun yüzde 61'inin yaşadığı Asya kıtasında obezitenin yüzde 13 oranında olduğu açıklandı. Araştırmayı yürüten uzmanlardan Prof. Dr. Ian Roberts, artan obezitenin, kaynakları daha hızlı tükettiğini söyledi. Prof. Dr. Roberts'a göre aşırı tüketim yüzünden, doğal kaynaklar sanki dünyada bir milyar fazladan insan varmış gibi orantısız bir şekilde yok oluyor.

Prof. Dr. Roberts "Obezitenin tanımından, bu sorunla etkin şekilde mücadeleye kadar bir dizi reformun yapılması şart. Japonya bu konuda harika bir örnek. Yüksekyaşam standartlarını korumaları sonucu hem modern hem de geleneksel yöntemlerle obezite ile mücadele ediyorlar" dedi.

BİR OBEZ ÜÇ KİŞİ DEMEK!
Ayça Kaya (İç Hastalıkları Uzmanı): Her bir obez üç kişilik yemek yiyor ve bu bazen altı kişiye kadar çıkabiliyor. Normal kilodaki bir insanın günlük ortalama aldığı kalori 1500'dür. Ama obezlerde bu 4 bin 500-5 bin kaloriyi buluyor. Elle yenen yiyecekler obez olmayı kolaylaştırıyor. Türkiye'de obezlerln yüzde 35'i simit-lahmacun tüketirken, sadece yüzde 51 hamburger-patatesi tercih ediyor.

TÜRKİYE'DE 22 MİLYON OBEZ VAR
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 100 erkekten 21'i, 100 kadından 41'i obez yani obezite en hızlı yayılan hastalık. Nüfusun yüzde 30'unun vücut kitle indeksi 30'un üzerinde. En çok obez İç Anadolu Bölgesi'nde bulunuyor. 4 kişiden biri obez. Yaşlanmaya bağlı olarak artan obezlik 50 yaşından sonra çok yükseliyor. Obezitenin en düşük olduğu bölge ise Doğu Anadolu.
Habertürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52