Daha az tuz tüketin daha çok yaşayın

Vücudun ihtiyacından fazla sodyum tüketmek yüksek kan basıncı, felç ve kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa yol açıyor.

Daha az tuz tüketin daha çok yaşayın
Ülkemizde dahil olmak üzere gelişmiş toplumlarda günlük tuz tüketimi 18-20 gram civarındadır. Bu rakam uzmanların önerdiği 6 gramın (2,400 miligram sodyum) çok üzerinde.

Vücudun ihtiyacından fazla sodyum tüketmek yüksek kan basıncı, felç ve kalp ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa yol açıyor.

Foxnews'te yer alan habere göre, Journal Hypertension isimli dergide yayınlanan araştırmada sodyum tüketiminin azalmasının ölüm riskini etkileyip etkilemediği araştırıldı. Kanada’daki Harvard, California ve Simon Fraser gibi büyük üniversitelerde görevli araştırmacıların birlikte yaptıkları bu araştırmada açıklanan rapor, tuzun kan basıncı, kalp hastalığı ve ölüm riski üzerindeki etkilerini inceleyen önceki araştırmaları kullanan bir bilgisayar modeline dayanıyor. Model daha sağlıklı yaşam için tuzu azaltmanın etkilerini tahmin ediyor. Araştırmacılar sodyumu azaltmanın özellikle yaşlı kişilerde etkisinin çok fazla olduğunu tespit ettiler.

Amerikan Kalp Derneği'ne göre, Amerikalılar günde yaklaşık 3 bin-3 bin 600 miligram sodyum tüketiyorlar. Ancak gerçekte vücudumuzun bin 500 miligramdan daha az sodyuma ihtiyacı var. Bir çay kaşığı tuz yaklaşık 2 bin 300 miligram sodyum kadar ediyor. Halbuki insanlar, tuzun yüzde 25'ini her gün yedikleri işlenmiş gıdalardan (ekmek, çorba, fast-food gıdalar) alıyorlar. Beslenmenizde sebze ve meyveleri artırarak, yediğiniz ekmek ve et miktarını azaltarak sodyum alımını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Yeni bilgisayar modeli, 10 yıl boyunca sodyum tüketimini yüzde 40 azaltmanın (3 bin 600 miligramdan 2 bin 200 miligrama) on binlerce kişinin hayatını kurtaracağını tahmin ediyor.
zaman.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52