Bayram öncesi ağzımızın tadını kaçıran haber

Baklavacılar ayağa kalkınca antepfıstığındaki zam gündeme geldi. Antepfıstığı, ceviz ve bademe 1 ayda ortalama yüzde 25-30 arası zam geldi.

Bayram öncesi ağzımızın tadını kaçıran haber
Hammadde fiyatını yükselten faktörler sezon değişimine denk geldiği için piyasada kuruyemiş şeklinde tüketilen ürünlere zammın kaçınılmaz olduğunu belirten Papağan Kuruyemiş Genel Müdür Yardımcısı Ali Murat Çakan, "Eylülde yeni ürün geleceği için her firma stoku neredeyse sıfıra indirir. Benzer bir durum martta olsa tüketiciye daha az yansırdı" dedi.

Antepfıstığında verim açısından 'az yılı' olduğunu söyleyen Çakan, geçen yıl yağışlardan ötürü verim artınca stokçuların 40 bin tona yakın ürün biriktirerek fiyatı yüksek tuttuğunu belirtti. Çakan, "Hammadde fiyatı 17-18 liradan 26-28 liraya çıktı. Zaten az yılıydı. Bir de endüstriyel tüketim çok artınca perakende kabuklu antepfıstığının kilosu 55 lirayı buldu" diye konuştu.

Ceviz ve bademde büyük ölçüde ithalat yapıldığını hatırlatan Çakan, şöyle devam etti: "Dolardaki çıkış fiyatı da artırdı. Türkiye'ye ağırlıklı olarak Şili ve Ukrayna'dan ceviz geliyor. Ukrayna biraz daha ucuzdu ama ithalata yüzde 20 vergi gelince kur farkıyla birleşen kilo fiyatı 24 liradan 33 liraya çıktı. Şili de bu nedenle zam yapıp hammadde fiyatını 28 liradan 33 liraya yükseltti. Marketlerde satılan 1 kilo paketli cevizin fiyatı 1 ayda 60 liradan 75 liraya çıktı. Türkiye'de bademin acı oranı yüksek ve bu nedenle iç piyasadaki ürünün çerez olarak tüketimi zor. Bademin önemli miktarını California'dan tedarik ediyoruz. Orada ekim alanlarını etkileyen bir yangın oldu. Hammadde kilosu 9 dolardan 11 dolara çıktı. Dolardaki yükselişle perakendede bademin kilosu 60 lirayı buldu."

Fıstık sorunu sulamayla çözülüyor
Gaziantepli Bakan Fatma Şahin fıstık krizine noktayı koydu. Şahin, “Geçen yıl stokları piyasaya girmeye başladı. Baklavacının sorunu çözülecek. Fıstık suyu seviyor. Daha fazla sulama için çalışıyoruz” dedi

Hükümet Türk mutfağının önemli damak tatları arasında yer alan baklavadaki “fıstık” krizine el koyuyor. Fıstığın kilosunun 70-75 lirayı bulmasının ardından bazı baklava üreticileri ellerindeki malzeme stokunun tükenmesinin ardından fıstıklı baklava üretimine son vereceklerini açıklarken, Gaziantepli Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’den soruna ilişkin müjdeli haber geldi. Suyu çok seven fıstıkla ilgili sulama ve baraj üzerine bir çalışma yapıldığını ve bunu 20 gün sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını anlatan Bakan Şahin, “Asla üreticiyi mağdur etmeden baklavacıyı da mağdur etmeden piyasa dengesini koruyacağız” dedi.
haberturk.com / gazetevatan.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52