Başbakan'a sektörden tam destek geldi

Başbakan Erdoğan'ın Müsiad Genel Kurulu'nda "ayran" çıkışını tekrarlaması, süt ürünleri sektöründen büyük destek gördü.

Başbakan'a sektörden tam destek geldi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Yeşilay ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliğiyle düzenlenen sempozyumda “Milli içkimiz ayrandır” demesi, dün de MÜSİAD Genel Kurulu’nda görüşlerini tekrarlaması ‘ayrancıları’ sevindirdi. Ayran tüketiminin daha da hızlı artacağı belirtiliyor.

Türkiye’de paketli ayran üretimi geçen yıl 508 bin ton civarında gerçekleşirken, TÜİK’in Şubat ayında açıkladığı rakamlara göre ise 2013 yılında ilk iki ayda 78 bin ton ayran üretimi yapıldı. Geçen yıla göre ayran üretiminde yüzde 10’luk bir artış yaşandı. Sektör temsilcileri de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla beraber ayran tüketiminin artacağını düşünüyor.

ADI HER YERDE ‘AYRAN’
TÜİK’in ayran üretimi ile ilgili verdiği rakamların sadece sanayi tipi üretim rakamlarını yansıttığını ifade eden SETBİR Başkanı Murat Yörük evlerde üretilen ayran ile birlikte üretim rakamlarının 1 milyon 600 bin ton civarında olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Dünyada ise fermente benzeri ayran üretim miktarının 800 bin ton civarında olduğunu kaydeden Murat Yörük, dünyada toplam ayran üretim miktarının 2 milyon 400 bin ton civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Tüm dünyada bu içeceğin ‘Ayran’ adı ile alınıp satıldığına vurgu yapan Yörük, “Başbakanın yaptığı bu açıklama bizi mutlu etti. Dünyada ayran ismiyle alınıp satılan bu ürününün ‘milli içki’ olarak anılmasının sektöre büyük yararı olacaktır. Türkiye’de üretilen yaklaşık 2 milyon 400 bin ton yoğurdunda önemli kısmı ayran oluyor” dedi.

AYRANA TÜRK STANDARDI
Yörük, “Eylül 2012’de Gürcistan’da CCEURO toplantısı gerçekleştirdik. Ayranın ülkemiz özellikleri ile standart hale getirilmesi için uğraştık. Almanlar itiraz etti. UHT ayranın da ayran ismiyle satılmasını istediler. Almanlar, UHT, yani ısıl işlem görmüş ve içinde canlı bakteri olmayan şekilde üretiyorlar” dedi.  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Almanya Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yaptığını anlatan Yörük, “Amacımız dünya çapında ‘ayranı’ duyurabilmek” diye konuştu.

Dönercilerle beraber ayran da büyüyecek
Dünyada sağlıklı içeceklere doğru bir trend olduğunu ifade eden Eker Süt Ürünleri Genel Müdürü Ahmet Eker, Başbakan’ın açıklamalarının sektörü olumlu etkileyeceğini dile getirdi.  Eker, “Ayran pazarı büyüyecek. Yakın zamana kadar Avrupa’ya ayran satışı yapılamıyordu. İzin çıktı. Almanya’da dönercilerle beraber büyüme gerçekleşecek” diye konuştu.

Et ve süte de ‘müdahale’ kurumu geldi
Hükümet, Et ve Balık Kurumu’nun adını Et ve Süt Kurumu olarak değiştirdi. Kurum, hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici rol üstlenecek.  Bakanlar Kurulu’nun, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren kararı çiftçiden olumlu yankı buldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ette ve sütte müdahale kurumu kurulmasıyla, fiyat istikrarı, üretim planlaması ve işletme ölçeklerinin büyümesinin artık mümkün olacağını söyledi. Başkan Bayraktar, “2008’de sütte yaşanan krizde yüksek üretim maliyeti ile düşük fiyat kıskacında kalan üretici, damızlık hayvanlarını kasaba götürmüştü, sektörden çıkmıştı. Müdahale kurumu, bunun bir daha yaşanmamasını sağlayacak” dedi.

Ayran en çok ev dışında tüketiliyor
Ayranın hem evde hem de ev dışı yemek tüketim noktalarında tüketildiğini ifade eden Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş, “Tüketimin ağırlıkla ev dışı tüketim noktalarında olduğunu görüyoruz. Halkımız ayranı günün her anında ve her yerde tüketiyor. Bağımsız pazar ölçümlerine perakende kanalında satılan ayran pazarı 220 milyon lira değerinde” diye konuştu.
hurriyet.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52