Denizci ülkelere de balık satıyoruz

Su sektöründe dünyanın en önemli fuarı olarak kabul edilen 2013 Avrupa Su Ürünleri Fuarı, Türk balıkçıların gövde gösterisine sahne oldu.

Denizci ülkelere de balık satıyoruz
Türk balıkçıları, sektöründe dünyanın en büyük fuarı olan ESE 2013 Avrupa Su Ürünleri (European Seafood Exposition) Fuarı'na çıkarma yaptı. Her yıl Nisan ayında Belçika'nın Brüksel kentinde düzenlenen fuarın Türkiye milli katılım organizasyonu 9. kez İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından gerçekleştirildi. Türkiye, fuara 15 firma ile katıldı.
Türk balıkçıları fuarda taze, dondurulmuş, canlı, katkı maddeli, markalı, markasız deniz mahsullerini sergiledi. Türk balıkçılarına dünyanın pek çok ülkesinden gelen ziyaretçi ve katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Türkiye'den fuara katılan firma sahipleri, geçen yıla göre çok daha fazla yeni iş bağlantısı kurduklarını belirtti. Denizciliğin gelişmiş olduğu ülkelere bile Türk balıkçıları balık sattı.
 
2013'te 1.800 milyar dolar ihracat
Fuarda konuştuğumuz yetkililer tüm Akdeniz'in kullanacağı avlanma kota miktarı olan 19 bin ton'un en büyük payının İspanyollar ve Maltalılar tarafından kullanıldığını fakat Türkiye'nin de bu yıl Mısır, Tunus, Libya'nın kotalarının yani balıklarının bir kısmını alıp büyütüp, Japonya'ya ihraç edeceğini söyledi. Bu durum Türkiye'nin su ürünleri ihracatına da yansımış durumda.
Türkiye'nin milli katılım çatısı altında yer aldığı Avrupa Su Ürünleri Fuarı ve su ürünleri ihracatı hakkında bilgi veren İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, "Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörü olarak 2011'de 1 milyar 418 milyon dolar olan ihracatımız, 2012'de % 17'lik artışla 1 milyar 665 milyon dolara ulaştı. Uluslararası pazarda rakimiz olan ülkelerin gıpta ile baktığı bu ihracat performansı devletimizin desteği ve sektörde yer alan firmalarımızın özverili çalışmaları ile gerçekleştirilmiştir. Devletimizin sektörümüze yeterli desteği sağlaması halinde sektörümüzün 2013 yılı ihracat hedefi 1 milyar 800 milyon dolar ihracat hedefini aşacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu. Sagun, sektörün 2023 hedefleri hakkında ise "Ülkemizin stratejik hedefi olan 2023 hedefine azami katkı sağlamak başlıca gayemizdir. Bu bağlamda sektörümüzün 2023 hedefi olan 2.5 milyar dolar ihracat hedefinin gerçekleştirilerek 2023'te ülkemizin daha zengin, daha güçlü bir ülke haline gelmesine katkıda bulunmak birinci önceliğimizdir" dedi.
 
Balıkçıların kancasında Afrika pazarı var
Türkiye'de su ürünleri sektörünün çok geliştiğini ve pazardan en büyük payı alan ülkeler olan İspanya ve Malta ile anlaşmaya başladıklarını belirten Sagun, sürdürülebilir ihracatın sağlanabilmesi için geleneksel pazarların dışında yeni ihracat pazarlarına yönelmek gerektiğini söyledi. Sagun, "Klasik ihracat pazarımız olan Avrupa, Japonya ve Orta Doğu pazarlarına Afrika pazarını da ekleme gayretiyle Afrika ülkelerine yönelik düzenlenen heyet organizasyonlarına yoğun katkı sağlanmakta olup, Kuzey Afrika ülkeleri ile işbirliği oluşturulmasını teminen gerçekleştirilebilecek projelere yönelik çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.
dunya.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52