Azı karar, ortası yarar, çoğu zarar!

Diyarbakır'da kırmızı et ve hayvansal ürünlerin fazla tüketilmesi nedeniyle kalın bağırsak kanserinin fazla olduğu açıklandı.

Azı karar, ortası yarar, çoğu zarar!
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yakut, bölgede kırmızı et ve hayvansal ürünlerin fazla tüketilmesi nedeniyle kalın bağırsak kanserinin fazla olduğunu belirtti.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yakut, bölgede kırmızı et ve hayvansal ürünlerin fazla tüketilmesi nedeniyle kalın bağırsak kanserinin fazla olduğunu belirtti.Memorial Diyarbakır Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Yakut, bölgede kalın bağırsak kanserinin fazlalığı hakkında bilgi vererek risk altında olan vatandaşları uyardı. Doç. Dr. Mustafa Yakut, ülkemizde ve bölgemizde istatistiksel verilerin azlığı nedeniyle bir rakam vermenin zor olduğunu ama bölgede günlük uygulamalarda çok sayıda kalın bağırsak kanseri ile karşı karşıya gelindiğini dile getirdi. Dr. Yakut, kalın bağırsak kanserinin en önemli nedenlerinden birinin hastanın genetik yapısı, ailevi ortamı, hastanın sigara içmesi, diyet, kırmızı et ve yağlı yemeklerin olduğunu belirterek, “Bunlar kalın bağırsağın gelişinde ilerde önemli rol alıyor, sebzeden fakir beslenmeye, özellikle bölgemizde çok fazla kırmızı etle beslenme alışkanlığı olduğu için bu yüzden bölgemizde kalın bağırsak kanserleri açısından dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle ailesinde ve birinci derecede akrabasında kalın bağırsak kanseri olan kişilerin kolonoskopi ile taranmasını tavsiye ediyoruz. 50 yaş üzerinde hiçbir şikayeti olmayan ve herhangi bir risk faktörü bile bulunmayan bütün herkese kolonoskopi ile kalın bağırsak taraması öneriyoruz. Bölgemizde özellikle hayvansal beslenmenin ağırlıklı olması sebebi ile sık sık gördüğümüz bir hastalık. Risk altında olanların bir tarama programından geçmesi bizim ve dünyanın önerdiği bir uygulama. Bu sayede kalın bağırsak kanseri gelişmeden önce küçük bir lezyon iken bir endeskopi ile çıkarta biliyoruz ve hastanın ilerde kalın bağırsak kanseri ihtimalini sıfıra yakın azaltıyoruz” dedi.

Doç. Dr. Mustafa Yakut, ailesinde bağırsak kanseri olanlara daha erken yaşlarda tarama yapılmasında fayda olacağını belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52