Raflarda “aflatoksin’li baharat tehlikesi!

Kırmızı biberin kiremit tozuyla satıldığını bilmeyen yoktur. Ancak, baharatlarla ilgili yeni bilgi gıda terörünün hangi noktaya ulaştığını gözler önüne seriyor.

Raflarda “aflatoksin’li baharat tehlikesi!
Zehir saçan gıdalara baharat ve kuruyemişler de eklendi. İyi kurutulmamış, nemli kalan baharat ve kuruyemişler, kansere, karaciğer ve beyin tümörü ile ani ölümlere neden oluyor. İnsan sağlığını hiçe sayan bazı hileciler, kırmızı toz bibere kiremit tozu katarak renklendiriyor. Toz karabiberi de siyahlaştırmak için boya kullanan hileciler, açık baharatların içine de kurutulmuş ot-sap katarak tüketiciyi kandırıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, kalıntı izleme çalışmalarının sonuçlarına göre gıda gruplarında en büyük riskin baharatlarda olduğunu söyledi. Satış noktalarında yaptıkları incelemelerde, nemli ve sıcak ortamda satılan, kurumadan paketlenen baharatlarda, küflerin salgıladığı aflatoksin maddesinin yaygın olarak görüldüğünü bildiren yetkililer, "Bu madde, kansere, beyin ve karaciğer tümörü ile ani ölümlere neden oluyor" dedi.

'AÇIK OLANDAN KAÇININ'

Sadece baharatlarda değil, fındık, fıstık, ayçekirdeği ve ceviz gibi yağlı tohumlarda da sıklıkla aflatoksine rastladıklarını kaydeden yetkililer, şöyle devam etti: "Baharatlarda tüketicinin bunu fark etmesi mümkün değil. Ama yediğiniz fındık, fıstıkta eğer acımsı bir tat hissediyorsanız, bu aflatoksindir, kesinlikle yemeyin. Asla açıkta satılan ürünlere rağbet göstermeyin." Baharat ve kuruyemiş alırken, markette uygun koşullarda saklandığından emin olunması gerektiğini anlatan yetkililer, ürünlerde bakanlık onayının aranması gerektiğinin altını çizdi. Uzmanlar, küçük paketlerin tercih edilmesini önerdi.

İTHAL ÜRÜNLERE DİKKAT EDİN
İsveç Gıda Ürünlerini Denetleme Kurumu, Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilerek İsveç'e getirilen taze ya da toz halindeki baharatlarda mide rahatsızlıklarına yol açabilecek bakterilerin bulunduğunu açıkladı. Kurum, bu ürünlerde salmonella, koli basili ve Campylobacteri gibi tehlikeli bakteriler buldu.

AMBALAJLI ÜRÜN ALIN
Gıda Güvenliği Derneği, şu önerilerde bulunuyor:
- Bakanlıktan izinli firmaları tercih edin.
- Baharatların üzerinde/içinde bulunan küfler (aflatoksin) insan sağlığını tehdit eder.
- Üründeki rutubet küf gelişimini teşvik etmektedir. Küflü ürünler de ölümcül hastalıklara yol açmaktadır.
Takvim

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Çikolata, İhracat, Çay, Kahve

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52