Meyve ve sebzeleri güvenli tüketmenin anahtarı

Mevcut tarım alanlarından yüksek verim sağlamak amacıyla kullanılan pestisitlerin bilinçsiz ve denetimsiz kullanımı çevre ve insan sağlığını olumsuz etkiliyor.

Meyve ve sebzeleri güvenli tüketmenin anahtarı
Gıdavitrini - Pestisit Kalıntı analizlerine yönelik analitik yeterliliği ile sektörünün öncüsü, SGS Türkiye’nin 5 gıda laboratuvarından biri olan SGS Mersin Gıda Laboratuvarı,  sektörün ihtiyacını karşılayabilecek yaklaşık 550 madde içeren kalıntı analizleriyle hizmet veriyor.

Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de pestisit kullanımının yaygın olduğunu belirten SGS Türkiye Gıda Bölüm Müdürü Latif Öğüt, pestisit tüketiminin bir çok sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor. Belirlenen oranlarda ve doğru bir şekilde uygulanmadıkları taktirde tarımsal ürünlerde ve çevrede biriken bu maddeler insan ve çevre sağlığını da tehdit ettiğini söyleyen Öğüt,  günümüz tarım uygulamalarının vazgeçilmezi olan bu zirai mücadele ilaçları için sağlığa zarar vermeyecek maksimum yasal kalıntı miktarları (MRL) Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde belirtildiğini vurguluyor. Türkiye’den ihraç edilen ürünlerde bulunmasına izin verilen pestisit kalıntı miktarlarının da ilgili ülkenin yönetmelikleri ile belirlendiğini ifade ediyor.

Özellikle son yıllarda yoğun ve bilinçsiz pestisit kullanımının sonucunda gıdalarda, toprak, su ve havada kullanılan pestisitin kendisi ya da dönüşüm ürünleri (metabolit) kalabildiğini belirten Öğüt, tüketicilere sebze ve meyveleri tüketirken  akan soğuk suyun altında, gerekirse fırçalayarak yıkanması, kabuğunun soyulması; haşlama, pişirme, pastörizasyon ve sterilizasyon gibi işlemlerden geçirilmesi ve iyi tarım uygulamaları sertifikası olan ve izlenebilirliği üreticiden tüketiciye kadar sağlanan ambalajlı ürünlerin tercih edilmesini tavsiye ediyor.
Rusya Federasyonu’na ihraç edilen meyve ve sebzeleri kontrol etmek üzere onay almış ilk 3 laboratuvardan biri olan, eski adıyla MSM olarak bilinen SGS Mersin Gıda Laboratuvarı, Kasım 2010’dan bu yana meyve, sebze ve patatesteki kalıntıların izlenmesi konusunda Alman Kalite Güvence Sistemi “QS Qualität und Sicherheit GmbH”, tarafından onaylanmış Türkiye’deki ilk ve tek gıda laboratuvarıdır. Aynı zamanda SGS Mersin Gıda Laboratuvarı, İspanya Almeria Üniversitesi’nde bulunan Meyve ve Sebzelerde Pestisit KalıntılarınaYönelik AB Referans Laboratuvarının (EURL) yeterlilik testlerine (PTs) katılan Türkiye’deki tek laboratuvardır. “EURL-FV” yeterlilik testlerinde" aldığı sonuçlar sayesinde, “Sınıf A / İyi” laboratuvar olarak en yüksek sınıflandırmada geçtiğimiz yıllardan bu yana yer almaktadır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52