Gazoz değil kanser bombası!

Meyveli gazozlarda ve meyve aromalı maden sularında C vitamini ve koruyucu olarak da sodyum benzoat kullanıldığı, C vitamini ile sodyum benzoatın bir arada kullanılmasının ölümcül riskleri bulunduğu açıklandı.

Gazoz değil kanser bombası!
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı ve Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Gültekin, yaptığı araştırmada meyveli gazozlarda ve meyve aromalı maden sularında antioksidan olarak C vitamini veya meyve suyu, koruyucu olarak da sodyum benzoat kullanıldığını tespit ettiğini belirtti. C vitamini ile sodyum benzoatın bir arada kullanılmasının ölümcül  riskleri bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gültekin, şöyle konuştu:

ÇOK BÜYÜK TEHLİKE VAR
"İçeceklerde mikroplar çoğalmasın diye koruyucu maddeler kullanılıyor. Ayrıca konulan bazı maddeler bozulmasın diye de C vitamini ekleniyor. Bu iki  madde, yani C vitamini ve koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat, ikisi bir  arada olduğu zaman, eğer bekleme esnasında ısıya veya ışığa maruz kalırsa o zaman C vitamini ile koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoat birleşiyor ve insanlar için kesin, yüzde 100 kanserojen olan 'benzen' denilen madde oluşuyor. Maalesef çok büyük tehlike var." 
 
EN BÜYÜK TEHKİLE: BENZEN
Gültekin, bazı içeceklerde antioksidan olarak C vitamini yerine doğal meyve suyu kullanıldığını, doğal meyve sularında da C vitamini bulunduğunu ve aynı şekilde koruyucu olarak kullanılan sodyum benzoatla birleşip kanserojen  benzen maddesine dönüşebildiğine işaret etti.  Gültekin, bunlara ilave olarak sodyum benzoatın, DNA'ya da zarar verme potansiyeli bulunan bir katkı maddesi olduğunu söyledi.
 
ÜRETİCİ DE BİLMİYOR
Prof. Dr. Gültekin üretici, satıcı ve tüketicileri de uyardı:
- Üretici, C vitamini ve sodyum benzoatı beraber kullanmasın. Formülasyonlarını kolaylıkla değiştirebilirler. Sodyum benzoat yerine başka bir koruyucu veya C vitamini yerine başka bir antioksidan kullanabilirler. İkisini bir araya getirmezlerse bu risk ortadan kalkar. 
 
- Bu ürünleri satan market, bakkal veya süper marketler hiçbir içeceği güneşe maruz kalacak şekilde ve yüksek derecede ısınacağı şekilde muhafaza etmesinler. 
 
- İnsanlar sürekli içtiği içeceklerin içindekiler bölümüne baksın. Benzoik asit veya sodyum benzoat ile C vitamini, diğer ismiyle askorbik asit, ikisinin beraber olduğu ürünleri tercih etmesinler. 

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2014, 17:18

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52