Maraş dondurmasına patent aldılar

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak şehrin en önemli simgelerinden ve markalarından olan Maraş dondurmasının patentini aldı.

Maraş dondurmasına patent aldılar

 

Gıdavitrini - Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMSTO), Türk Patent Enstitüsü'ne başvurarak şehrin en önemli simgelerinden ve markalarından olan Maraş Dondurması'nı aldı. Oda Başkanı Serdar Zabun, bundan sonra dünyaca ünlü markalar da dahil herkesin her dondurmayı 'Maraş dondurması' diye satamayacağını belirterek, "Bu konuyla ilgili denetim kurullarımız olacak, cezai haklarımız var" dedi.

Geçmişi Osmanlı saraylarına kadar uzanan Maraş dondurması, aradan geçen zamanda şehrin ekonomisinde önemli bir yer edindi ve irili ufaklı 23 dondurma üretim tesisi kuruldu. İsteyene külahta, isteyene tabakta çatal ve bıçakla servis edilen Maraş dondurması bunun dışında kıvamı ve lezzetiyle dünyanın en sevilen dondurması olurken, dünyaca ünlü birçok marka da Kahramanmaraş'ta üretim yapmamasına rağmen 'Halis Maraş dondurması', 'Maraş usulü dondurma' gibi kavramlarla pazarlamaya başladı. Bununla birlikte merdiven altında dondurmalar da 'Maraş dondurması' diye satılırken, KMTSO, patent için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren enstitü, 13 Nisan 2018'te Maraş dondurmasını oda adına tescilledi.

DONDURMA ÜRETİMİNİN YÜZDE 16'SI KAHRAMANMARAŞ'TAN

KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Maraş dondurmasının Kahramanmaraş'ın sınırları içinde yetişen kekik, keven, sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin sütleri ile salebin dondurma ustalarının mahir elleriyle yapıldığını ve bu özelliklerinden dolayı da sadece Kahramanmaraş'ta üretilebildiğini söyledi.

Maraş dondurmasının şehrin simgesi ve en güçlü markası olduğunu, bunu da zor bir sürecin ardından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası adına Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescillettirdiklerini kaydeden Serdar Zabun şu bilgileri verdi:
"Yapımında kullanılan keçi sütü ve salebin oluşturduğu farklı tat ve aroma yanında Maraş dondurmasını farklı kılan bir diğer özellik de yapımında sarf dilmesi gereken ustalık ve beceridir. Maraş dondurması, kendine has özelliklerini ancak Kahramanmaraş yöresinde üretilen keçi sütü kullanıldığı taktirde kazanabilmektedir. Zira keçi sütünün esas nitelik ve özellikleri Kahramanmaraş'a özgü doğal unsurlardan kaynaklanmaktadır. Maraş Dondurması gerçekten ABD'den Avustralya'ya kadar yayılan unvanını sonuna kadar hak ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği sanayi verilerine göre Türkiye'de yılda üretilen 432 milyon litre dondurmanın 68 milyon litrelik kısmını yani yüzde 16'sını Kahramanmaraş tek başına gerçekleştirmektedir ve büyük bir pazar payına sahip olmaktadır. Yılda 32 milyon dolarlık Türkiye dondurma ihracatında önemli bir paya sahip olan şehrimiz, ırak, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Ortadoğu ülkelerine Maraş Dondurması'nı ihraç ediyor."

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2018, 23:40

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52