Gıda ihracatı 200 ülkeyi geçti

Dünyada ekonomik savaş olduğuna dikkat çeken Zekeriya Mete, bugüne kadar katıldıkları fuarların ihracatımızın artmasına önemli bir katkı sağladığını söyledi.

Gıda ihracatı 200 ülkeyi geçti


Haber / Abdullah Türkmen
Gıdavitrini - Dünyada ürün satmak her geçen gün daha da zorlaşırken yeni pazar teknikleri ve fuarlar ihracata büyük katkı sağlıyor. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, "Bugüne kadar katıldığımız fuarların, ihracatımızın artmasına önemli bir katkı sağladığını gözlemledik" dedi.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, son yıllarda ihracatta gelişme olmamasını bürokratların ilgisizliğine bağladı. Mete, ihracatın artmamasının, bürokratların özel sektörün taleplerini ve özellikle İhracatçı Birlikleri’nin görüşlerini dikkate almamasından kaynaklandığını iddia etti.
CNR FOOD'DA İLGİ ÇOK BÜYÜK

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin öncülük ettiği ve 20-23 Eylül 2017 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek CNR Food İstanbul fuarıyla ilgili bilgi veren Mete, "CNR Food'da ilk sene olmasına rağmen başarılı bir organizasyonun ortaya çıkmasından ve bu kadar çok talep gelmesinden memnunuz. Seneye çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. 15 bin metrekareyi tamamlamayı hedefliyoruz" dedi. 

BİBER, ÇAY VE KAYISI İÇİN TANITIM YAPILMALI

İhracatçılar olarak Türkiye’deki birçok ürünün ön plana çıkarılmasıyla katma değerin artacağını belirten İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete “Şanlıurfa’nın biberi, Rize’nin çayı, Malatya’nın kayısısı gibi özel ürünlerimizin hepsi için ayrı ayrı Ar-Ge ve tanıtım faaliyetleri yapılmalı. Marka değeri olan yüksek katma değerli ürün ihracatı için bu çalışmaları yapmamız şart. Yoksa fındık örneğinde olduğu gibi yabancı firmalar bizden aldığı ürünleri katma değerli hale getirerek bizim ürünlerimiz üzerinden dünyadan para kazanmaya devam edecek” diye konuştu.
DÜNYADA BİR EKONOMİK SAVAŞ VAR

İş dünyasının her zamankinden daha fazla devlet ve bürokrasinin desteğine ihtiyaç duyduğunu belirten Zekeriya Mete, “Batılı ülkeler kendi sanayisini ihracatını artırmak için her türlü aksiyonu alıyor, gizli destekler veriyor, yüzde 40’lara varan örtülü tarımsal ürünlere destekler var. Batılılar ülkesinin menfaati için her şeyi yapıyor, biz olması gereken işlerde bile engellerle karşılaşıyoruz. Bu işlerde devletin millet menfaatine göre hareket etmesi gerekiyor. Dünyada adeta bir ekonomik savaş var. Bürokratlar bu mücadelede çok pasif kalıyor. Hiç bir risk alınmıyor, zaten işin olacağı var kendiliğinden oluyor, hiç bir insiyatif geliştirilmiyor, ihracatçının önünü açacak çalışmalar yok. Tabi ki yapılan işler var ancak istenilen seviyede değil” dedi. 

200’ÜZERİNDE ÜLKEYE İHRACAT

Gıda ihracatçıları olarak 200’ün üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Mete, "Gıda ihracatçısı olarak çok az da olsa satış yapmadığımız, girmediğimiz pazar kalmadı diyebiliriz. Şu anda bizim için önemli olan öncelik isim yaptığımız pazarlarda yerimizi sağlamlaştırmak, pazarda hak ettiğimiz yeri ve payı alabilmek. Bu pazarlar şu an Güneydoğu Asya ve Güney Amerika kıtasındaki ülkelerdedir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2017, 18:47

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52