YGY'ye 'yöresel tatları bitirir' itirazı

AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, 31 Aralık 2013 tarihinden itibaren işlerlik kazanacak olan Yeni Gıda Yasası'nın yerel tatları bitireceğini iddia etti.

YGY'ye 'yöresel tatları bitirir' itirazı

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, 31 Aralık 2013 tarihinden itibaren işlerlik kazanacak olan 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'yla birlikte üretimde pastörize süt ve pastörize yumurta kullanımının zorunlu hale gelmesi karşısında yöresel lezzetlerin zarar göreceğini ileri sürdü. Sevimçok, bu yeni yasayla birlikte yöresel değerlerin ve ağız tatlarının da yok olacağını savundu.

Abdullah Sevimçok, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "31 Aralık 2013 tarihi itibariyle tam anlamıyla işlerlik kazanacak olan bu kanunla birlikte yöresel lezzetlerimiz maalesef ki zarar görecektir. Çünkü yeni yasa gereği özellikle küçük ve orta ölçekli esnafımızın tepkisine neden olan bazı yeni uygulamalar söz konusu olup özellikle küçük çaplı imalathaneler de bu durumdan dertlidirler. Örnek verecek olursak, artık dondurma üretiminde normal süt yerine pastörize süt, pasta imalatında ise pastörize yumurta kullanılacaktır. Bunun yanı sıra bir imalathanede birden fazla ürün işlenemeyecektir. Yasa gereği bir imalathanede yaş pasta yapılıyorsa, helva yapılamayacak, helva yapılıyorsa da bu sefer dondurma yapılamayacaktır. Bu durum, geleneksel çizgisini ve kalitesini koruyarak markalaşmış bazı küçük esnaf dükkanlarını ve onların ustalarını da bitirecektir." ifadesine yer verdi.

Yasanın öngörülen şekliyle uygulanması halinde Antalya'da birçok lezzet ustasının iş yerlerini kapatmak durumunda kalacaklarını iddia eden Sevimçok, şöyle devam etti: "Yeni yasanın, esnafın önünü keserek yöresel lezzetlerimizin yok olmasına neden olması yerine, küçük esnafı özendirici şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Eğer bir takım şeyler hakikaten de sağlık adına yapılıyorsa, özellikle Antalya'da yaz aylarında ortaya çıkarak, cadde ve kaldırımları kiralayan ve neredeyse her köşe başına dondurma tezgahı koyarak hangi koşullarda yapıldığı bilinmeyen açık dondurmaları satan tezgahlara izin verilmemesi gerekmektedir. Yoksa yıllardır yeri yurdu bilinen ve sabit dükkanında artık yöresel bir tat haline gelerek isim yapmış olan ve kendi imalatı ürünlerini satan küçük esnafın, ürünlerinde kullandığı sütün ya da yumurtanın pastörize olup olmadığı hususuna yani ustanın işine karışmamak gerekmektedir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52