Karacabey 170 bin ton salça ihraç edecek

Karacabey'de, 2012 yılı hasat sonunda 2 milyon 100 bin ton domates üretimi ile 170 bin ton salça ihracatı hedefleniyor.

Karacabey 170 bin ton salça ihraç edecek

Türkiye'de salçalık domates ihracatının yüzde 40'ının karşılandığı Bursa'nın Karacabey ilçesinde çiftçi bu yılki umudunu salçalık domatese bağladı. Geçen yıl 70 dekar alana ekim yapan domates üreticisi, bu sene 90-100 dekara ulaştı. 2011'de 1 milyon 900 bin ton domates üretimi ile 140 bin ton salça ihracatı sağlayan Karacabey'de, 2012 yılı hasat sonunda 2 milyon 100 bin ton domates üretimi ile 170 bin ton salça ihracatı hedefleniyor. Üretimin yüzde 80'ini salça sanayine veren çiftçi, domatesin son dönemde yoğun talep görmesi ile fiyatların düşmesinden endişe ediyor.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, çiftçinin domatesten yüzünün gülmesini istediklerini belirterek, "Bu yıl domates ekimi önceki yıllardan daha fazla oldu. Maliyetler de bir o kadar arttı. Karacabey çiftçisi domateste büyük kumar oynuyor. Sanayiye bağlı olduğumuz için tedirginiz. Bir dekarlık alanda yetiştirilen domatesin yaklaşık bin 400 liralık maliyeti var. Sanayici çiftçinin yanında olmazsa gelecek yıllarda ekim yapılmayacak, Karacabey domatesi akıbetini kaybedecek" dedi. Karahasanoğlu, geçen yıl 1 milyon 900 bin ton domates üretimi sağladıklarını, bu yıl ise 2 milyon 100 bin ton üretim hedeflediklerini açıkladı.

Salça sanayinin 2012 yılı başında öngördüğü kilo başı 18- 20 kuruşluk fiyatlandırmanın adil olmadığını ifade eden Karahasanoğlu, geçen yıl 70 bin dekarda sınırlı kalan üretimi bu yıl yaklaşık 100 bin dekara çıkardıklarının bilgisini verdi. Karacabeyli çiftçinin umudunu salçalık domatese bağladığını belirten Karahasanoğlu, "Çevre illerdeki pek çok fabrika pamuktan vazgeçerek domatese döndü. Manisa ve İzmir civarlarında domates ekim alanları çoğaltıldı. Bu durum bölgemizdeki fabrikaların kısıtlamaya gitmesine neden oldu. Bu sebeple çiftçimiz yoğun talep nedeniyle yaşanabilecek fiyat düşüklüğünden endişeli" şeklinde konuştu.

Karacabey'deki domates üretiminin yüzde 80'inin salça sanayinde kullanıldığını anımsatan Karahasanoğlu, çiftçinin fazla üretim nedeniyle büyük tedirginlik yaşadığını ve fabrikalardan bu konuda ılımlı bir yaklaşım beklediklerini açıkladı. Karahasanoğlu, "Fabrika ve üretici arasında tek taraflı bir sözleşme yapıldığı için hasat zamanı çiftçimizin eli kolu bağlı kalıyor. Fabrikalar da fazla ekim olunca çeşitli bahanelerle ya taahhüdün dışına çıkıyor ya da serbest bölgeye geçiyor" diye konuştu. Başkan Karahasanoğlu, bu yıl domatesi temmuzun son haftasında toplamaya başlayacaklarını sözlerine ekledi.
Kobiden

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52