Türk mutfağının yeri üzüntü veriyor

Selçuklu Mutfağı adlı yemek kitabının yazarı şef Ömür Akkor, Türk mutfağının günümüzdeki yerinin oldukça üzücü olduğunu söyledi.

Türk mutfağının yeri üzüntü veriyor
Selçuklu Mutfağı adlı yemek kitabının yazarı şef Ömür Akkor, Türk mutfağının günümüzdeki yerinin oldukça üzücü olduğunu söyledi.

Dünyanın en prestijli yemek kitapları ve ödülleri değerlendirme kurulu olan Gormand Cookbook Awards tarafından ’En İyi Yemek Tarihi Kitabı’ ödülü alan Akkor, dünya açısından bakıldığında Türk mutfağının yerinin ilk 5’te bile yer almadığının görüleceğini söyledi. Düzenlenen amatör şefler yarışmasında jüri üyeliği yapmak üzere Konya’nın Beyşehir ilçesine gelen Akkor, günümüzde dünyanın en iyi 5 mutfağını seçenlerden birkaç ismin Türkiye’ye getirilmesi halinde tablonun değişeceğine dikkat çekti. Akkor, “Bu seçimi yapanlardan birkaçını getirirsek, bizi onların dışına bile koyar, derler ki, ‘bunlar bizden de üstteymiş” ifadelerini kullandı.

Türk mutfağındaki yemeklerin kayıt altına alınmaması, yazılmaması ve bunların dünyanın her tarafına götürülmemesi halinde bu zengin kültürün bilinemeyeceğini vurgulayan Akkor, “O yüzden sizi ilk beşe almayacaklar, o yüzden Türk mutfağının yeri üzücü diyoruz. Ama Konya ve Beyşehir’de yapılan yöresel yemek organizasyonlarının ardından ortaya çıkan eserlerle Türkiye’nin dünya sıralamasındaki yeri gün geçtikçe daha da yükseliyor” dedi.

Kendisinin kaleme aldığı “Selçuklu Mutfağı” adlı yemek kitabı ile Türk mutfağına biraz giriş yapıldığını da aktaran Akkor, şöyle devam etti:
“Şu anda Konya’da özellikle Turizm Haftası kapsamında yapılan bütün yarışmalarda ve bütün organizasyonlarda bu yemekleri kayıt altına almak için çok uğraş verdik Selçuklular’a ve Konya’nın eski kültürüne dair. İlerleyen yıllarda daha da büyük organizasyonlarla Türk mutfağının yeri bence layık olduğu yerlere taşınacaktır.”

Ömür Akkor, Türk mutfağında Konya ve bağlı olduğu Beyşehir ilçesinin önemli bir yere sahip olduğunu da vurgularken, “Çeşitlilik bakımından Konya’yı ve Beyşehir’i, böyle bozkırın ortasında ya da iklimi sebzeye çok müsait olmadığından zor bir yer olarak görüyoruz. Genelde otları ve balığı var gölün. Ama şöyle baktığımızda, bugünkü gördüğümüz zengin çeşitlilikten şunu anlıyoruz; ben Türk gastronomisi için ilk üç mutfak arasında her zaman Konya ve Beyşehir’i söylüyorum” diye konuştu. iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2014, 11:54

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52